Connect with us

Primul redactor șef al revistei Episcopiei Constanța, „Tomis” (a apărut în perioada 15 aprilie 1924 – iunie 1948), pr. Constantin Popescu s-a născut în ziua de 12 ianuarie 1886. A absolvit atât cursurile Facultății de Teologie, cât și pe cele ale Facultății de Filozofie și Litere. În noiembrie 1909 a primit harul preoției și a slujit, inițial la parohia Vlădeni, din județul Ialomița.

La foarte scurt timp de la intrarea României în Primul Război Mondial, pe 1 septembrie 1916 a fost mobilizat pe front, întâi la Ambulanța Diviziei a 4-a, apoi la Divizia a 13-a, Brigada 13 Artilerie și Regimentul 2 Vânători. După încheierea păcii, în vara anului 1918 s-a întors în parohie. Trei ani mai târziu, preotul Constantin Popescu s-a transferat la biserica „Sfântul Andrei” din Palas (Constanta), iar în data de 18 iunie 1923, a fost numit revizor eparhial în administrația bisericească.

La sfârșitul anului 1924 a publicat lucrarea „Preotul misionar”, iar în ziua de 24 ianuarie 1925 a conferențiat „în fața profesorilor, publicului și a elevilor liceului din Constanța.

Cât timp a coordonat activitatea publicistică a eparhiei Constanței, parintele nu era remunerat: „nu primesc nici o centimă. Nu m’am gândit nici nu mă gândesc să primesc, atât cât mi se încredințează această povară de Sf. Episcopie”. A colaborat cu ziare locale precum „România de la Mare” și „Dobrogea Jună”, în ultimul semna frecvent editoriale.

In 1951 a fost arestat pentru atitudinea sa împotriva regimului comunist. În anul 1952 a murit in puşcăriile comuniste, locul exact al martirajului necunoscându-se.

Articol scris de Laura-Ioana Caloean / Arhiepiscopia Tomisului

Sursa: MĂRTURISITORII

Parintele Constantin Popescu - martir al inchisorilor comuniste

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect