Connect with us

Părintele duhovnic Adrian Făgeţeanu şi Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog român, sunt născuţi în aceeaşi zi: 16 noiembrie, dar în ani diferiţi, 1912, respectiv 1903. În cele de mai jos vă oferim două amintiri duhovniceşti cu cei doi martiri mărturisitori ai temniţelor bolşevice:

“Rugul Aprins simbolizează focul sufletesc lăuntric, duhovnicesc, care e mai puternic decât orice foc material, dar nu mistuie, nu te distruge pe tine, ci te înviorează… Cum spune Proorocul David: „Înnoi-se-vor ca ale vulturului tinereţile tale”, atunci când te rogi la Dumnezeu.

Şi părintele Daniil [Sandu Tudor] şi toţi care au participat la Rugul Aprins asta au vrut: să revigoreze legătura creştinului din timpul marxismului cu Dumnezeu, să întinerească toţi prin rugăciune, să prindă puteri mai mari.” – Părintele Adrian Făgeţeanu

Citiţi şi: Părintele Adrian Făgeţeanu, Mărturisitorul. Ultimele sfaturi: ”Smerenia e cel mai mare dar de la Dumnezeu, izvorul celorlalte. Să aveți smerenie. Și jetfelnicie.”

„Rezistă! Nu-L face de râs pe Hristos”! Părintele Adrian Făgeţeanu, de şapte ori declarat mort dar salvat mereu de Dumnezeu. Veşnica lui pomenire!

Părintele Profesor Dumitru Stăniloae (16 noiembrie 1903 – 5 octombrie 1993) în dialog cu viitorul academician Sorin Dumitrescu:

“L-am căutat pe Dumnezeu în oamenii din satul meu, apoi în cărţi, în idei şi simboluri. Dar acest lucru nu mi-a dat nici pacea, nici iubirea.

Într-o zi am descoperit în scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii că e cu putinţă să-L întâlneşti pe Dumnezeu în mod real prin rugăciune.

Şi atunci L-am auzit spunându-mi:

Îndrăznește să înțelegi că te iubesc!

Atunci, cu răbdare, m-am pus pe lucru. Astfel, am înţeles treptat că Dumnezeu este aproape, că mă iubeşte şi că, umplându-mă de iubirea Lui, inima mea se deschide celorlalţi.

Am înţeles că iubirea e comuniunea cu Dumnezeu şi cu celălalt. Şi că, fără această comuniune, lumea nu e decât tristeţe, ruină, distrugere, masacre. Să vrea, numai, lumea să trăiască în această iubire şi atunci ar cunoaşte viaţa veşnică.” – Părintele Dumitru Stăniloae

Citiţi şi:

DE CE SUNTEM ORTODOCŞI? Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae: Numai poporul român foloseşte expresia „Maica Domnului”

Părintele Dumitru Stăniloae despre Sfinţii Închisorilor: Prigonirea Bisericii Ortodoxe strămoşeşti sub comunism. ORTODOXIE ŞI NAŢIONALISM – PDF

Video:  MĂRTURISITORII şi Mănăstirea Petru Vodă

Foto: Dinu Lazăr / Doxologia

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

Sfânta Muceniţă Heruvima de la Petru Vodă, săvârşită la venirea Arhanghelilor. 18 ani de la plecarea la Ceruri. FOTOGRAFII IN MEMORIAM

Articole

Connect