Virgil Maxim alături de Alexandru Pantea (1 decembrie 1929 – † 12 martie 2017)

Pr. Alexandru Capota, Gheorghe Dragon, Virgil Maxim, Alexandru Pantea – Comemorare Targsor 1994

Ca o lacrimă de sânge… 

Născut la Petid/Bihor în 1 decembrie 1929, absolvent al liceului Samuil Vulcan din Beiuș, a fost arestat în mai 1948 ca membru al Frățiilor de Cruce Beiuș. Alexandru Pantea va fi condamnat la 3 ani de închisoare pentru „uneltire împotriva orânduirii sociale”. Execută detenția la Târgșor, Cluj, Oradea, Gherla.

Eliberat în mai 1951 se căsătorește cu Leontina și reușește cu multă muncă și ambiție să urmeze o carieră strălucită. Va absolvi Facultatea de Matematică-Fizică a Universității din București, Facultatea de Electrotehnică din Timișoara, își va lua doctoratul la Institutul Politehnic București.

După 1990 se va implica total în acțiunile foștilor deținuți politici: comemorări, conferințe, monumente. Între acestea vom evidenția doar Monumentul de la Târgșor – ridicat în memoria copiilor detinuți politic și comemorarea anuală. În 2016, am tipărit amintirile dlui. Pantea – „Memorii. Secvențe din anii vieții mele”.

Alexandru Pantea a trecut la cele veșnice în noaptea de 12 spre 13 martie 2017. Este înmormântat la Cimitirul Mihai Bravu din Ploiești.

În veci pomenirea lui!
Cezarina Condurache

Alexandru Pantea „Memorii. Secvențe din anii vieții mele”, Editura Evdokimos, 2016

”Ziua ne țineau închiși în celule, iar dimineața, după numărătoare, ne scoteau în curtea închisorii, în apă și noroi, toamnă fiind, făceau culcări cu noi, iar gardienii se suiau cu picioarele pe noi și ne înjurau de parcă erau turbați de mânie. Zeller, colonelul, era dirijorul, de frica lui gardienii se comportau atât de brutal cu noi, oameni care până atunci se comportau fără durități.
Acest regim dur a durat până la începutul lunii decembrie 1950, când ne-au ordonat să ne facem bagajele, iar într-o noapte ne-au dus în gara Târgșor, unde ne-au îmbarcat pe toți elevii într-un vagon dubă cu destinația Gherla.”

Fundaţia Profesor George Manu publică o serie de fotografii cu Alexandru Pantea, între care şi câteva alături de alţi mărturisitori, ca Virgil Maxim, Gheorghe Dragon, Ion Gavrila Ogoranu, ş.a. Le reproducem mai jos:

 

Comemorare Targsor, 2016

Sursa: MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.