Marin Răducă are 97 de ani și 19 dintre ei i-a petrecut temnițele comuniste. S-a născut la 10 octombrie 1922 și a pătimit cei 19 ani de închisoare în urma a două condamnări. Prima condamnare a primit-o la 20 de ani. Ajuns la Aiud, a făcut mai întâi trei ani de izolare completă. După eliberare, în 1954, s-a mutat în comuna Poienari din Prahova, la părinții săi, unde s-a căsătorit. Pe când soția sa era însărcinată în luna a șasea, la trei ani după ieșirea din închisoare, a fost din nou arestat și a mai făcut aproape opt ani de temniță, până la decretul din 1964. Soția l-a așteaptat, deși i se trimisese geamantanul cu haine al soțului, pentru a-l crede mort. Când a ajuns acasă, Marin Răducă și-a văzut pentru prima oară fiica, la locul de joacă. Aceasta avea deja 7 ani.
Despre acești 19 ani de închisoare, Marin Răducă a povestit Preasfințitului Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, în cadrul unui interviu acordat cu ocazia Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele bolșevice, 14 mai 2019. Preluăm mai jos, integral, mărturisirea ascetului din Iași, filmată de Doxologia.
Domnul Marin Răducă va fi prezent, vineri, 14 iunie 2019, începând cu ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași, care găzduiește conferința omagială intitulată „Moștenirea Părintelui Justin” și organizată la pomenirea a șase ani de la trecerea la veșnicie a Părintelui Justin Pârvu. În cadrul evenimentului va fi lansat și Albumul „Duhovnicul. 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituş Roncea”.
Vor lua cuvântul scriitoarea Magda Ursache, Maica Justina Bujor, stareța Mănăstirii Paltin, Arhimandritul Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, Marin Răducă, fost deținut politic și, nu în cele din urmă, d-na Cristina Nichituş Roncea, autoarea volumului. Întâlnirea va fi moderată de către Dr. Corneliu Ciucanu de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană (Academia Română – filiala Iași), transmite Doxologia.
Albumul omagial, lansat deja la începutul lunii iunie în cadrul Salonului de carte „Bookfest”, cuprinde, alături de fotografii, pastorale ale Părintelui Justin și evocări ale Părintelui Patriarh Daniel, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Calinic Botoșăneanul și ale unor apropiați ai marelui duhovnic, precum Maica Justina Bujor, Starețul Arh. Hariton Negrea și Monahul Filotheu Bălan, fost secretar personal al Părintelui Justin.
Înscrierile la evenimentul creat pe Facebook, aici – Moștenirea Părintelui Justin – Conferință Iași – Pomenirea de 6 ani
Lucrarea poate fi comandată de la Editura Doxologia, AICI.
Preluare: MĂRTURISITORII