† 31 mai – Nicolae Mazăre, de cinci ani la Ceruri. 23 de ani în iadul închisorilor DIN România. Sfântul Închisorilor: “Setea după idealuri supreme ne-a împrietenit”

† 31 mai – cinci ani de la naşterea în Ceruri a fostului deţinut politic Neculai (Nicu) Mazăre, Frate de cruce şi ucenic al mărturisitorului Traian Trifan. A pătimit, fără compromisuri, 23 de ani tinereţe în închisorile bolşevice din România.

Caracterizare făcută de sfântul închisorilor, Valeriu Gafencu:

„În el, care are sufletul curat, feciorelnic, vorbesc cele mai înalte chemări. L-am cunoscut bine. E sfios, în fond, ca o fată. Când îl vedeam luând atitudini mai dure, surâdeam, deoarece sufletul lui e aşa de bun, încât nu mi l-am închipuit vreodată c-ar fi putut da vreo palmă cuiva. Foarte inteligent şi dornic de armonie. Setea după idealuri supreme ne-a împrietenit. Prietenie ce nu poate fi umbrită de nici o putere, fiind zidită pe Iubire. Prietenia lui Neculai cu mine a fost pentru mine o adevărată minune, căci voinţa personală a fost cu totul absentă. A lucrat Dumnezeu, prin Iubire şi Adevăr”.

Aiud, 1945

Extras din lucrarea ”Studentul Valeriu Gafencu. Sfântul închisorilor din România”, îngrijită de Nicolae Trifoiu (e bine să luăm aminte la această precizare din titlul acestei cărţi – închisori DIN România, nu închisori româneşti!) (Florin Palas)

MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email

Comments 1

  1. Pingback: † 31 mai - Nicolae Mazăre, de cinci ani la Ceruri. 23 de ani în iadul închisorilor DIN România. Sfântul Închisorilor: "Setea după idealuri supreme ne-a împrietenit" - Presa Ortodoxă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.