Connect with us
Precizare în cazul Mircea Vulcănescu
Cazul lui Mircea Vulcănescu a ajuns în ultimele zilele în atenția publicului larg, însă într-o manieră care nu face cinste Adevărului!
I. Așa cum se cunoaște din cercetarea documentelor istorice, a mărturiilor orale și a memorialisticii concentraționare, Mircea Vulcănescu a dat dovadă de un CARACTER de fier până la sfârșitul vieții, neabandonându-și Țara și Biserica pe timp de război sau în închisoare. Contextul mult prea complex al secolului al XX-lea nu ne permite să facem etichetări de tipul celei făcute de Institutul Elie Wiesel, prin care membrii guvernului din timpul alianței cu Puterile Axei sunt învinuiți implicit de antisemitism. Se cunoaște că implicațiile acestei alianțe au avut mize mult mai mari decât presupusa preocuparea antisemită, precum problema recuperării teritoriului Basarabiei ocupat de URSS. Mircea Vulcănescu a slujit intereselor naționale din vremea aceea, iar nu cauzei antisemite!
II. Condamnarea drept “criminal de război” nu numai că nu era întemeiată la acel moment pe nicio probă adevărată (știindu-se faptul că Mircea Vulcănescu a administrat economia țării pe timp de război într-un mod exemplar), ci rămâne FALSĂ și ABUZIVĂ! Condamnarea lui venea ca urmare a procesului de epurare a elitelor interbelice inițiat de către comuniști! După 1990, păstrarea unei astfel de condamnări în cazul unor personalități importante ale României nu înseamnă nimic altceva decât faptul că statul român actual legitimează hotărârile date în momentul în care democrația se făcea pe sau sub…tancurile rusești!
Faptul că statul român nu a demarat în 30 de ani un proces de cercetare și de anulare a hotărârilor judecătorești prin care au fost condamnați foștii deținuți politic care au făcut închisoare pe nedrept în timpul regimului comunist, reprezintă o dovadă că partizanii tiraniei comuniste încă sunt printre noi. Dreptatea va birui însă până la sfârșit, chiar dacă noi nu suntem în stare să o împlinim aici pe pământ!
III. Lăsăm aici spre mărturie duhovnicească descrierea lui Mircea Vulcănescu făcută de Ioan Ianolide:
“Era un bărbat înalt, frumos, demn, impozant, plin de prestigiu şi cu o remarcabilă personalitate. A fost asistentul lui Nae Ionescu, filozoful ortodox român care a creat o şcoală [de gândite n.n]. A fost el însuşi un profund gânditor care nu a reuşit să scrie tot ce cugetase din pricina temniţei şi a morţii premature.
În temniţă vorbea şi cuvântul lui era ascultat. Îi învăţa să gândească pe cei ce fuseseră conducători ai ţării. Concepţia sa era una profund creştină de pe poziţii politice democratice. Îl vedeam adesea la biserică, atunci când biserica din Aiud nu fusese încă transformată în W.C.
Întreţinând o febrilă activitate intelectuală în rândul deţinuţilor, Mircea Vulcănescu era un inamic declarat al marxiştilor. Din cauza unor prelegeri ţinute la Jilava a fost dus la camera neagră, aproape dezbrăcat, împreună cu alţi „bandiţi”. Ţinuţi flămânzi, neavând pe ce să se odihnească, au început să cadă pe mâzga rece, care aducea îmbolnăvirea şi moartea. Mircea Vulcănescu s-a aşezat jos, ca să poată sta alţii pe el şi le-a zis: „Eu voi muri. Salvaţi-vă voi.”
Nu a murit atunci, dar revenind la Aiud a continuat să vorbească iar ei au continuat să îl pedepsească până ce l-au ucis.
A fost un om cu caracter de diamant.
Nu putem să nu amintim aici pe Mircea Eliade, din aceeaşi şcoală a lui Nae Ionescu, cel care a scăpat de viforniţă şi a dus mai departe gândirea românească, precum şi pe profundul teolog Gheorghe Racoveanu.”
(Ioan Ianolide – Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă, Editura Bonifaciu, București, 2012, pag. 306-307; Sursa: Fericiți Cei Prigoniți)
Societatea Studenților Teologi din Iași îl consideră pe Mircea Vulcănescu un mărturisitor al Adevărului – cinstind viața lui în integralitatea ei – precum toți cei care au pătimit în temnițele regimului comunist ateu! Modelul mucenicesc și marturisitor al acestor personalități trebuie urmat de către tinerii acestei Țări!
Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect