Connect with us

Astăzi, în 1940, a trecut la Domnul cel mai mare gânditor român: Nae Ionescu.

Trei mari cununi de lumină îl impodobesc:

1 – mărturisitor ortodox de calibrul sfințeniei și statorniciei,

2 – unic vizionar articulat al acestui neam,

3 – unic far de discernamânt spiritual și cultural al culturii europene creștine în secolul trecut.

Incomparabil. Torță axiologică. Poezie definitoriu masculină. Părintele celei mai strălucite generații românești.

Lui Nae i se datorește elanul românesc al intelectualității de atunci de a trăi mistic și de a face demersurile pragmatice necesare acestei expresii, lucru fără de care nu putea exista o coagulare a patriotismului în cheie ortodoxă.

Lui Nae i-a dat Dumnezeu năvodul noetic de a pescui marile minți ale României Mari și de a le prăși în oceanul filocalic, el fiind singurul deținător la acea vreme a colecției patristice Migne în tară. Ce a rostit a clădit cugetarea neamului și ce a iubit iubim și noi.

Ca și de Eminescu, de Nae Ionescu nu se poate vorbi: de el profunzimile noastre au nevoie ca de structură, mai ales într-o era atât de lipsită de sistem. Ca și Eminescu, a cărui inimă este sinteza simțirii românești, deci o condiție existențială, Nae nu se așează ca un subiect de contemplație el, ci ne așează pe noi prin exercițiul precis al nuanței și prin invincibilitatea pe care o conferă unui suflet zaua adevărurilor.

Să fim vrednici de asemenea vizionari, care dau oricarui român antidotul cunoașterii de sine contra propagandei distrugatoare de respect de sine. A ințelege rostul în istorie vine dacă-l întelegi supraistoric, și doar așa le poți împlini pe amândouă. Rostul românesc este de o asemenea strălucire încât este evident motivul singurătății noastre, al cărui unic aliat este Dumnezeu.

În fața tăvălugului materialist România a contrapus o înaltă Metafizică pe care a oferit-o lumii care s-a salvat o vreme prin ea. Acum istoria se repetă și numai o metafizica perfect cristalină și o mistagogică respirație va zdrobi în duh lagărul aceleiași fiare. Ascuțisul minții și hristica iubire va fi și acum, ca și atunci, a României libertate.

Să plângem, da, să plângem că nu cunoaștem pe cel pe care Dumnezeu l-a dat în dar acestui neam decăzut de azi. Să cântam nădejdile lui Nae și zâmbetul pe care el îl profețea României după Apocalipsă. Amin.

M. Neonila

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect