Connect with us

Valeriu Gafencu Marturisitorii Ro

Sfantul Inchisorilor Valeriu Gafencu ( 24 ianuarie 1921, localitatea Sîngerei, județul Bălți, Basarabia – 18 februarie 1952, închisoarea Târgu Ocna)

Cine a fost Valeriu Gafencu? În 1939 i se deschide primul dosar penal pentru propagandă legionară în judeţul Bălţi din Republica Moldova, acolo unde trăia era România Mare pe vremea aceea. Am aici, dacă vreţi eu  pot să vă dau să răsfoiţi, documente de la CNSAS, care probează, cu argumente, nu cu vorbe, cu generalităţi,  „personalitatea publică” (ghilimelele îi aparţin lui Alexandru Florian – n.n.) a lui Valeriu Gafencu. A fost membru al Mişcării Legionare, mişcarea fascistă din România, şi a fost un membru activ al Mişcării Legionare. În 1939 i se face proces, avea 17 ani, fiind minor nu se încheie acest proces, ca să spun pe scurt”. (am redat cuvânt cu cuvânt un fragment din interventia lui Alexandru Florian în cadrul şedinţei publice a Consiliului Local Târgu Ocna din 30.05.2013). Minciunile proferate de reprezentantul Institutului “Elie Wiesel” au dus, in urmatoarea sedinta a Consiliului Local Targu Ocna, la retragerea Cetateniei de Onoare conferite “Sfantului Inchisorilor”, Valeriu Gafencu.

Iată ce spun documentele CNSAS, invocate de reprezentantul Institutului “Elie Wiesel”. Vă prezentăm extrase din Dosarul de anchetă nr. 23630. vol. 1 privind pe Valeriu Gafencu:

Valeriu-Gafencu-disculpat-de-Tribunalul-Militar-1-Civic-Media-CNSAS-Ziaristi-Online
Adresa nr. 970 din 5 mai 1939 – Tribunalul Militar Corp 4 Armată Procurorul Militar către Liceul “Ion Creangă” Bălţi – elevul Valeriu Gafencu, bănuit pentru activitate subversivă, “chestiunea a fost clasată, din lipsă de dovezi de culpabilitate” (vezi documentul de mai jos).

Valeriu-Gafencu-disculpat-de-Tribunalul-Militar-2-Civic-Media-CNSAS-Ziaristi-Online-694x1024Parchetul Militar al Tribunalului Militar Corp IV Armată – „nu se constată că elevul Valeriu Gafencu ar fi activat în mişcarea legionară după dizolvarea partidelor politice”. “Considerând că faptele ce se impută numitului elev nu încadrează vreun text penal şi nici infracţiune la Legea pentru apărarea ordinei în stat. Pentru aceste motive suntem de părere ca prezenta chestiune să fie clasată” – cu rezoluţia “se clasează”, semnată de Comandantul Corpului 4 Armată (vezi documentul de mai jos).

Valeriu-Gafencu-disculpat-de-Tribunalul-Militar-3-Civic-Media-CNSAS-Ziaristi-Online-730x1024– extras din Dosar 1437/1941 ANCHETA PRIVIND PE NUMITUL VALERIU GAFENCU ş.a. (referitor la poveştile cu “pistoalele lui Valeriu Gafencu”, îndrugate de Alexandru Florian în şedinţa amintită – n.n.).

Curtea Marţială a C IV T – Parchetul Militar. “În drept, deşi numiţii au activat în mişcarea legionară, din cercetările noastre nu s–a putut stabili că armele găsite în acel pod ar fi fost depozitate acolo de dânşii sau cu ştiinţa lor. Concluziuni: Suntem de părere că este cazul a se clasa dosarul privitor pe Valeriu Gafencu, Dumitru Octavian şi Simionescu Neculai, din lipsă de indicii penale suficiente împotriva lor. Iaşi, 2 august 1941” – cu rezoluţia “se clasează” (vezi documentul de mai jos).

Valeriu-Gafencu-disculpat-de-Tribunalul-Militar-4-Civic-Media-CNSAS-Ziaristi-Online-655x1024

Material apărut cu sprijinul Asociaţiei Civic Media, căreia CNSAS i-a pus la dispoziţie pentru studiu dosarele lui Valeriu Gafencu.

Sursa: Florin Palas / Ziaristi Online via Marturisitorii.Ro

Vedeti si: AFDPR catre Institutul “Elie Wiesel” despre Cazul Valeriu Gafencu: Indivizi şcoliţi la Moscova au venit în ţară odată cu Armata Roşie „eliberatoare”. Nici unul dintre ei nu a fost condamnat măcar „post-mortem”!

Petru-Voda.Ro: Valeriu Gafencu – Îndreptar la spovedanie

Print Friendly, PDF & Email
3 Comments

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect