Print Friendly, PDF & Email" /> 40 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicodim Măndiță. Pomenire la Sfânta Mănăstire Agapia - MĂRTURISITORII

40 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicodim Măndiță. Pomenire la Sfânta Mănăstire Agapia

În ziua de 6 iulie 2014 se împlinesc 40 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicodim Măndiță, unul dintre cei mai cunoscuți călugări misionari din Moldova. Cu acest prilej, sâmbătă, 4 iulie, la Mănăstirea Agapia se va face pomenirea acestuia. La acest moment va participa Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va sluji, începând cu ora 09.00, Sfânta Liturghie, alături de alți ierarhi ai Sfântului Sinod.

Părintele Nicodim Măndiță s-a născut în anul 1889 într-un sat din județul Argeș, în familia țăranilor Ioniță și Filofteia Măndiță, primind la botez numele de Nicolae. Între anii 1911-1918 a fost înrolat în armată, participând la campania din 1913 din Bulgaria și la luptele din timpul primului război mondial.

În anul 1920 s-a călugărit la Schitul Măgura-Bacău, cu numele de Nicodim, fiind hirotonit ca ieromonah în vara aceluiași an. A slujit apoi ca preot misionar în satul Schitul Frumoasa-Bacău (1921-1923), duhovnic la Mănăstirea de maici Giurgeni-Roman (1923-1925) și preot misionar în satele Pâclișa-Alba, Hășmașul Ciceului și Leurda Gârboului-Cluj din Transilvania (1925-1935).

În următorii 40 de ani a fost duhovnic la mănăstiri de maici: la Agapia (1935-1945), la Văratec (1945-1962) și din nou la Agapia (1962-1975). A primit rangul monahal de protosinghel.

În perioada regimului comunist (1948-1964), a scris cărți de învățături duhovnicești, care erau multiplicate de colaboratori și distribuite în diferite localități printr-o rețea de colportaj. Acuzat de “infracțiunile de răspândire de publicații interzise”, a fost condamnat prin sentința penală nr. 38 a Tribunalului Militar București, dată în ședința din 22 ianuarie 1965, la 8 ani de închisoare corecțională. Ținându-se seama de vârsta și boala de care suferea părintele Nicodim, completul Tribunalului Militar București s-a deplasat în orașul Târgu Neamț. Părintele Nicodim Măndiță a fost arestat și încarcerat în Penitenciarul Aiud, iar cărțile confiscate au fost trimise la topit. După un an și jumătate de închisoare, i-a fost anulat restul de pedeapsă și i s-a permis să revină la Mănăstirea Agapia, unde se retrăsese ca pensionar din anul 1962. A murit la Agapia în anul 1975, la vârsta de 86 ani, și a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor

Sursa: MĂRTURISITORII

Vedeti: Părintele Nicodim Măndiţă, misionarul care a salvat cărţile sfinte de la ardere

Citiţi aici Mărturii despre viața unui misionar al ortodoxiei

Căutaţi cărţile despre Viata si activitatea parintelui protosinghel Nicodim Mandita

Print Friendly, PDF & Email
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

FOLLOW US ON