Connect with us

Sfinţi armâni fără calendar

… cine vizitează la Moscopole, Mecca aromânilor, casa-muzeu a preotului-învățător „Papa Lambru Balamaci”, va afla în odaia de jos, înrămate, o diploma și medalia Ferdinand I, „cu spadă pe panglică”, pentru actele de eroism ale locotenentului Nicuța Balamaci, în Primul Război Mondial, plecat „voluntar” să lupte în armata română. Și o alta, a altui locotenent armân, Virgil Zapazi, tot voluntar. Și alta, și alta… Se întreba cineva: „De ce s-au dus acești oameni să-și dea viața pentru o țară care, totuși, nu era a lor? Cine poate ști…” Dar s-au dus, s-au dus și și-au onorat prezența cu jertfa supremă. Pentru gestul lor, urmașilor acelor eroi, România de azi le aruncă în ochi un pumn de sare.

Să revin însă, la sfântul fără zi în calendar, Papa Lambru Balamaci, Lambru Balamaci-preot și dascăl ucis ca un martir, într-o sfântă zi de duminică a anului 1914. Și ne aflam în secolul XX … Cronicile spun că „nu există în analele istoriei, cruzimi de mărimea celor îndurate de acest martir”. Ortodocșii greci din Albania l-au torturat, l-au mutilat pe Papa Lambru în modul cel mai crud, smulgându-i barba, jupuindu-l cu baionetele, urlând în fața mulțimii că „așa trebuie să pățească apostolul aromânilor, cel care le ține sus, flamura limbii.”

Înainte ca sufletul său să urce la ceruri, preotul-martir a fost auzit spunând: „Nu cred să fi fost chinuit mai mult decât Iisus Hristos. Mor pentru poporul meu aromân!”. Și mai marii bisericii ortodoxe grecești i-au trecut pe ucigași la loc de cinste în calendare, binecuvântând fapta lor. Unde e Grecia azi? Alături de Papa Lambru Balamaci, era ucis și fratele său Sotir. Sfinți ai unui popor fără cerșetori…

Vasile Todi, Revista Dobrogea

EVENIMENT FILATELIC LA POȘTA MOLDOVEI: TIMBRE PERSONALIZATE ”PREOT MARTIR HARALAMBIE BALAMACI”

Preot-Martir Haralambrie Balamaci Colita Timbre Republica Moldova - Rasaritul Romanesc

Pe 21 martie 2016, Poșta Moldovei a emis, la comanda Asociației ”Răsăritul Românesc”, în tiraj limitat, o serie de 4 (4 x 6 = 24) timbre personalizate ”PREOT MARTIR HARALAMBIE BALAMACI” care redau imagini ale Preacucernicului părinte Haralambie Balamaci, preot aromân din Corcea (astăzi în Albania), martirizat la 23 martie 1914, erou al Albaniei cunoscut și ca Papa Lambru. Timbrele se află în circuit poștal, informează Vlad Cubreacov.

Preotul martir Haralambie Balamaci a fost unul din cei mai activi luptători pentru drepturile culturale ale aromânilor din Imperiul Otoman. În special, Papa Lambru s-a zbătut pentru dreptul la biserică și școală națională pentru aromâni, care sunt una dintre ramurile sudice ale poporului român, în sensul larg al romanității răsăritene. A fost hirotonit preot la Curtea de Argeș. A deschis prima școală românească, cu predare în româna literară și în dialectul istoric aromân, la Pleasa (1883) și, apoi, la Corcea (1885), localități în care a slujit ca preot paroh. Este, de asemenea, întemeietorul primei școli albaneze din Corcea (1887). În 1891 s-a dus la Istanbul pentru a cere înființarea unui episcopat românesc pentru aromânii din Imperiul Otoman. Aici are loc un atentat la viața lui, din care scapă nevătămat. A oficiat liturghia în limba română literară și în dialectul istoric aromân, în care a predicat. A fost un creștin desăvârșit, un patriot luminat, un om cu o credință nestrămutată, un slujitor exemplar al lui Hristos, un suflet iubitor de Adevăr, un semănător de speranță, un om și un sfânt al lui Dumnezeu vlăstărit din ramura aromână a neamului nostru, pentru care și-a dat și viața. Singura vină care i s-a găsit vreodată este că s-a născut și a vrut să rămână român.

A fost martirizat de antarții greci în ziua de 23 martie 1914, împreună cu fratele său Sotir Balamaci și alți trei români nevinovați. Acești români fac parte dintr-o serie de circa 500 de români din Balcani – învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi – care au fost martirizați pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română literară și în dialectele istorice aromân și meglenoromân.

În 1962 preotului martir Haralambie Balamaci i s-a acordat post mortem titlul de Erou al Albaniei în lupta contra elenizării. În 1994 președintele Sali Berisha i-a acordat titlul post mortem de Învățător al neamului.

Mai multe imagini la sursă.

Slujbă de pomenire la Bucureşti

Miercuri, 23 martie, la Biserica Sfântul Gheorghe din București a avut un loc comemorarea Martirilor Români din Balcani, informează agenția Basilica.
În cadrul evenimentului, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Părintele Haralambie Balamace și alți 500 de români din Balcani care au fost uciși de către antarții greci pentru că au apărat prin credință și școală identitatea românească.
Pe 23 martie 1914, chiar în noaptea de Paști, părintele  Părintele Haralambie Balamaci(e) împreună cu alți trei români, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că a slujit în limba română. Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 500 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân, informează Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” şi RGN Press.
În cadrul evenimentului, PS Varlaam Ploieșteanul oficiat slujba Parastasului pentru cei căzuți.
“Părintele Haralambie Balamace a fost scos din sânul familiei în noaptea de Paști înainte de a merge la slujbă în timp ce clopotele anunțau preaslăvita sărbătoare a creștinătății pentru că în satul său Corcea din Albania a înființat școală și biserică, instituțiile fundamentale care au lucrat de-a lungul secolelor pentru consolidarea conștiinței noastre naționale pentru cultivarea identității de neam, de credință și de limbă. Astăzi ne închinăm în fața memoriei lor”, a arătat PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Eugen Tiberiu Popescu, Directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe, a spus că este pentru prima oară când se face această pomenire a martirilor români din Balcani.
„Această zi noi vrem să rămână ca zi a martirilor români din Balcani și să fie și legiferată ca atare la nivelul Parlamentului României. Vrem ca ei să fie pomeniți atât în Biserica Ortodoxă Română care a fost alături de noi (n.red.: prin Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul) și nu încetez să mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru acest lucru, dar vrem să fie pomeniți și în școală, în edificiile de cultură și în mass-media”, a spus Popescu, citat de ActiveNews.
Odioasa crimă a părintelui Belimaci a născut in folclorul aromânesc cântecul „A curi-i ațel murminti„, pe care îl puteti asculta aici interpretat de Gica Coadă. Despre viața părintelui Haralambie puteți citi mai multe, aici.

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: PS Varlaam la comemorarea martirilor aromâni: „Preoţimea românească a plătit cu propria viaţă pentru păstrarea identităţii de neam, limbă şi credinţă” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect