Connect with us

Am început noul an şcolar şi bisericesc cu bine:

Liceul „Mircea Vulcănescu” își păstrează numele și în noul an școlar! Comisia de atribuire de denumiri a Municipiului București îl consideră pe Vulcănescu „o personalitate reprezentativă a culturii române”. DOC

Epopeea schimbării numelui Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” în Liceul Tehnologic „Traian Popovici” se va apropia, se pare, de un binemeritat sfârșit lamentabil.Astfel, la peste două luni după ce Primăria Sectorului 4 a dat dispoziție, în ciuda protestelor societății civile și a lumii academice, pentru schimbarea numelui liceului bucureștean, la insistențele Institului „Elie Wiesel”, identitatea unității de învățământ rămâne neschimbată, iar elevii vor veni în prima zi a noului an școlar tot la Liceul „Mircea Vulcănescu”.

ActiveNews a intrat în posesia unui document (mai jos) emis de către Instituția Prefectului București, în care se amintește decizia Comisiei de atribuire de denumiri a Municipiului București prin care se consideră „inoportună” schimbare denumirii străzii Mircea Vulcănescu din București.

De asemenea, documentul aduce în atenția opiniei publice faptul că Academia Română, prin adresa 936/21.07.2017, a făcut cunoscut că nu susține schimbarea denumirii străzii „Mircea Vulcănescu” din București.

În acest context, Instituția Prefectului a anunțat că va înștiința Primăria Sectorului 4 că nu poate opera modificări unității de învățământ în cauză, fără respectarea „respectarea strictă a dispozițiilor Ordonanței 63/2002”, privind atribuirea sau schimbarea de denumiri.

Mai precis,  Instituția Prefectului face aluzie la faptul că Primăria Sectorului 4 NU a cerut avizul Comisiei de atribuire de denumiri a Municipiului București când a decis schimbare numelui Liceului Tehnologic, așa cum au arătat mai mulți consilieri locali într-o plângere formulată pe 11 iulie.

Mai mult decât atât, din informațiile obținute de ActiveNews, conducerea Liceului va trimite Primăriei Sector 4 o hotărâre de Consiliu prin care își exprimă dezacordul față de decizia edililor locali de a schimba numele unității de învățământ.În aceste condiții și având în vedere poziția exprimată deja a Comisiei de atribuire de denumiri a Municipiului București într-un caz identic, avându-l în centru pe Mircea Vulcănescu, plus faptul că Academia Română și-a manifestat opoziția fermă la eliminarea numelui filozofului interbelic, șansele ca Primăria Sectorului 4 să mai poată opera modificarea denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” sunt nule.

În acest moment, numele liceului bucureștean este Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu” și așa va începe noul an școlar, deoarece hotărârea Primăriei din 29 iunie nu se află în legalitate.

ActiveNews a relatat că Institutul „Elie Wiesel” a trimis o solicitare Ministerului de Interne prin care arăta că se consideră o încălcare a legii faptul că mai multe străzi din România poartă denumirea unor persoane condamnate de așa-zisele Tribunale ale Poporului, după război, pentru „crime de război”. În realitate, toate persoanele ce avuseseră legături cu regimul Antonescu fuseseră condamnate generic sub incidența „crimelor de război”, deși nu avuseseră funcții de decizie sau de răspundere față de declanșarea operațiunilor Armatei Române pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei.

Printre cei vizați se numără Radu Gyr, generalul Gheorghe Jienescu (care dă numele unei școli în comuna Rast, Dolj), scriitorul Vintilă Horia, pedagogul I.C. Petrescu sau mitropolitul Visarion Puiu (care are o statuie în curtea Mănăstirii Putna).

de Mihai Somanescu  /  ActiveNews

Preluare: MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Academia Română respinge schimbarea denumirii străzii şi a liceului „Mircea Vulcănescu” din București. Sau saga “Elie Wiesel şi Prefectura” - Bucurie sfântă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect