Connect with us


Cel mai recent lungmetraj de ficţiune semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu, “Poarta Albă”, se pregăteşte de lansarea de gală.

În data de 16 octombrie, la Cinema Studio, începând cu ora 19:00, evenimentul de prestigiu va reuni atât actorii, cât şi întreaga echipă ce semnează producţia peliculei “Poarta Albă”, un film-mărturie a unor vremuri tumultoase, încărcate de emoţie istorică, transmite Radio România Cultural.

Cinefilii, criticii şi presa se vor bucura de prezenţa regizorului Nicolae Mărgineanu, care îi va avea alături pe actorii Cristian Bota, Sergiu Bucur, Bogdan Nechifor, Marius Turdeanu, Mihai Bica, Tudor Smoleanu, Radu Banzaru, Constantin Cojocaru, Virgil Aioanei, Ion Besoiu, Eugen Cristian Motriuc, Maria Ploae, Oana Mărgineanu.

Începând cu prima zi după lansare, 17 octombrie, filmul va intra în marile cinematografe din toată ţara.

“Poarta Albă” este un film inspirat din fapte reale şi porneşte de la descoperirea din anul 2007, făcută de un student la teologie, care observă pe fresca bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti că Pruncul Iisus, ţinut în braţe de Maica Domnului, este îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş. Ştirea ar fi trecut neobservată dacă nu s-ar fi aflat că fresca fusese pictată în urmă cu 50 de ani chiar de către părintele Arsenie Boca, fost deţinut la Poarta Albă şi în permanenţă supravegheat atent de Securitate. Părintele era considerat încă de pe atunci Sfântul Ardealului.

“Poarta Albă” este un film dramatic ce îşi propune să fie un testimonial al unor vremuri dure, nu foarte îndepărtate, urmărind viaţa a doi studenti care, odată ajunşi în lagărul morţii ca deportaţi politici, îşi dau seama că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate, unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi. Suspansul este permanent. Moartea îi pândeşte în orice moment. Întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca îi ajută să descopere speranța într-o lume ce părea a fi fără speranță.

O poveste despre prietenie şi solidaritate într-un univers întunecat şi nedrept. O poveste despre speranţă.

Nicolae Mărgineanu este cunoscut pentru regizarea a numeroase filme artistice, printre care “Binecuvântată fii, închisoare”, “Pădureanca”, “Ştefan Luchian”, “Schimb valutar”, etc. precum şi filme documentare ca “Amfiteatre şi închisori”, “Urmărit de securitate”, “Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”. De-a lungul carierei sale, a primit mai multe premii, atât în cadrul festivalurilor naţionale, cât şi a celor internaţionale, printre care Montreal, Amiens, Karlovy Vary sau Moscova, informează sursa citată.

Anomismia mai aminteşte că regizorul Nicolae Margineanu a regizat si realizat doua filme documentare despre Parintele Arsenie Boca, si anume, pe lănga PARINTELE ARSENIE BOCA, OMUL LUI DUMNEZEU (2011) si documentarul PARINTELE ARSENIE BOCA IN DUH SI ADEVAR (2013), dar a contribuit si la realizarea unor scenarii radiofonice despre Parintele Arsenie, in ultimii cativa ani, alaturi de scriitorul si scenaristul Ion-Costin Manoliu.  

Fotografiile de mai jos, din timpul filmărilor, sunt realizate de cunoscutul fotograf Dinu Lazar, caruia îi mulţumim.

1 Filmul Poarta Alba de Nicolae Margineanu - Foto Dinu Lazar
2 Poarta Alba film de Nicolae Margineanu - Foto Dinu Lazar
3 Lagarul de la Poarta Alba de Nicolae Margineanu Foto Dinu Lazar
4 La Poarta Alba de Nicolae Margineanu - Slogan Ana Pauker - Foto Dinu Lazar
5 Canalul - Poarta Alba de Nicolae Margineanu - Foto Dinu Lazar
6 La Poarta Alba de Nicolae Margineanu - Foto Dinu Lazar
7 Poarta Alba de Nicolae Margineanu - Foto Dinu Lazar
8 Stalin si poporul rus libertate ne-au adus - Foto Dinu Lazar - Poarta Alba

Sursa: MĂRTURISITORII

 

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: POARTA ALBĂ – un film de Nicolae Mărgineanu. VIDEO/FOTO/SINOPSIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect