Connect with us


Deşi nu a fost închis, Părintele Teofil Părăian, marele duhovnic de la Sâmbăta, a fost o perioadă îndelungată în atenţia Securităţii, fiind suspectat, la fel ca şi Părintele Arsenie Boca, pentru o presupusă relaţie conspirativă cu membri ai Mişcării Legionare. Prezentăm, pentru moment, un fragment dintr-o Notă Informativă a Securităţii, din data de 10.04.1964:

“(…) Părintele Teofil Părăianu este un om foarte inteligent, are o memorie fenomenală, care s-a dezvoltat în lipsa vederii. Aceasta l-a ajutat ca la studiile făcute peste tot să fie printre primii.

Ca monah este foarte constiincios, are o credintă limpede, este altruist, modest, venitul ce-l dobândeste ca drept de autor, precum si jumătate din salar îl depune în casa de obşte a mănăstirii. Ai lui nu-i pretind să-i ajute, fiindcă au din ce trăi şi sunt toţi sănătoşi.

Ca păreri negative se observă si la părintele Teofil, aceeasi lipsă, ca si la părintele Serafim, lipsa elementului politic în predicile ce le tine. Continutul predicilor sale e strict teologie, privind exclusiv mântuirea sufletelor credinciosilor, lipsind elemente ale educatiei cetătenesti necesare într-o predică în zilele noastre. Scăparea aceasta nu vine dintr-o pornire reactionară, ci dintr-o obisnuintă. Am observat însă că în ultima vreme articolele sale de revistă sunt mai actualizate.

În discuţiile purtate cu cei ai mănăstirii sau cu cei din afară cu care poartă corespondenţă, văzători si nevăzători, e destul de atent si nu vorbeste niciodată de rău stăpânirea statului nostru, nu-l interesează latura politică, ci duce luptă împotriva păcatului, care dăunează mântuirii sufletului.

Tatăl părintelui Teofil Părăianu a făcut parte din Mişcarea legionară, lua parte din când în când la şedinţele legionare — după afirmaţia părintelui Teofil deşi soţia lui îl ţinea de rău pentru aceasta dar nu ştiu dacă a fost un membru activ al acestei organizaţii politice.

În prezent mai persistă în nemulţumire faţă de colectivizare. Era un ţăran mijlocaş destul de harnic şi o fire independentă şi încă nu a reuşit să se împace cu noua situaţie din satul său. Părintele Teofil încearcă să-i liniştească amintindu-le că acum nu mai are greutăţi şi că dacă sunt harnici vor duce-o bine în gospodăria colectivă”.

Părintele Teofil, orbul care L-a văzut pe Dumnezeu. Dosarul de securitate al duhovnicului Bucuriei (2015)

Volumul, coordonat de dr. Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS, a aparut la Editura Agnos în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

Sursa: MĂRTURISITORII
Nota: Vom reveni cu fragmente din dosarul de la CNSAS

Coperta Parintele Teofil - Orbul care l-a vazut pe Dumnezeu

Print Friendly, PDF & Email
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Părintele Teofil, orbul care L-a văzut pe Dumnezeu. Note din Dosarul de Securitate al duhovnicului Bucuriei (3 martie 1929 – 29 octombrie 2009) | ganduridinierusalim.com

  2. Pingback: Orbul care L-a văzut pe Dumnezeu – Gânduri din Ierusalim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect