Connect with us

Astăzi, 2 august, la ora 11 va avea loc înmormântarea Monahiei Varvara Popescu, soţia lui Toader Popescu, la Mănăstirea Paltin Petru Vodă. Toader Popescu este cel despre care Părintele Dimitrie Bejan depunea mărturie în “Bucuriile Suferinţei” că este una dintre cei mai luminoase figuri ale celor trecuţi prin închisorile comuniste, unul dintre liderii studenţimii interbelice din Iaşi, coleg la Aiud cu Părintele Justin (a nu se confunda cu teologul Teodor M. Popescu).

Soţia l-a urmat până la capăt nu numai în crezul generaţiei lor, ci şi în sfinţenie. După moartea lui Teodor, i-a adus osemintele în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, alături de ceilalţi mucenici şi mărturisitori, după care ea însăşi a îmbrăcat haina monahală, toate acestea cu binecuvântarea Părintelui Justin. În fotografii sunt ei doi, într-una dintre întâlnirile cu Părintele.(Florin Popescu)

Parintele Justin Toader Popescu si Varvara

Părintele Justin Pârvu despre Toader Popescu

Moastele_marturisitorilor_in_biserica_Manastirii_Petru_Voda - Teodor Popescu„…Ei bine, fratele Toader a fost unul care a luptat cu tot dinadinsul, fără rezerve s-a aruncat în foc. De pildă, la Aiud, când se întâmpla o neînţelegere între administraţie şi deţinuţi, cine era la izolare, cine era la carceră? Era fratele Popescu cu încă vreo doi-trei, luând pe umerii lor suferinţa celorlalţi colegi. Dovadă că este un erou, un martir al neamului nostru este frumuseţea osemintelui lui care sunt galbene asemenea sfintelor moaşte, şi sunt aici proslăvite. De aceea, Martirii nu se plâng. Martirii se proslăvesc… Iar fratele Toader al nostru era mereu în ceartă cu caraliii. Când ieşeai din mină şi întrebai: Cine e la carceră? (carcera era un loc unde stăteam 48 de ore în picioare, legat cu un lanţ în jur şi nemâncat). Toader Popescu era acolo prezent! Ce gândea, aceea spunea. De aceea avem astăzi oseminte nemaipomenit de bine mirositoare. Noi mai trăim doar prin jertfa lor”.

Dumnezeu să-i odihnească!

Citiţi şi: Unul din cei mai mari Sfinţi ai închisorilor: Toader Popescu (+28 Iunie 2006). Din amintirile soţiei sale, Maica Varvara, şi ale Părinţilor Justin Pârvu, Bejan şi Grebenea

MĂRTURISITORII

Varvara Parintele Justin si Toader Popescu 1

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect