Connect with us


VIDEO: Evocare de la înmormântarea Doamnei Aspazia Oțel Petrescu despre legăturile mărturisitoarei cu Basarabia și Bucovina

La 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, România, publicăm mărturia Doamnei Taţiana Vlad Guga, prietenă din copilărie cu fiica Basarabiei și Bucovinei, Doamna Aspazia Oțel Petrescu, ai cărei părinți erau tatăl de lângă Soroca și mama de lângă Cernăuți

„Să nu uitați niciodată această priveliște, să nu uitați niciodată ce înseamnă comunismul!”

– Doamnă Taţiana, vă rugăm să ne împărtăşiţi câteva amintiri dragi legate de prietenia dumneavoastră cu Doamna Aspazia.

– De mică avea o revoltă împotriva comunismului. Mi-a povestit că într-o zi era cu bunicul patern din Basarabia, şi a văzut cum peste Nistru se aruncau clopotele și turla bisericii, iar bunicul le-a spus nepoților săi: „Să nu uitați niciodată această priveliște, să nu uitați niciodată ce înseamnă comunismul!” – și i-a rămas adânc întipărită în sufletul ei această idee: comuniștii distrug bisericile. De aceea s-a inoculat și în sufletul nostru, încă de pe vremea când eram copii de 12-13 ani, această… nu numai frică, dar această groază față de comunism, pe care nu l-am putut accepta niciodată. 

Era foarte credincioasă. Încă din familie a primit o educație creștin-ortodoxă. Avea o voce foarte bună și melodioasă și cânta în corul bisericii împreună cu fetele, de altfel și în corul școlii, dar mergea la biserica Sfânta Parascheva și de multe ori la Mitropolie, unde era Facultatea de Teologie.

Era și foarte îndemânatică. La orele de gospodărie se descurca perfect, ca și la orele de lucru manual. Aceasta a ajutat-o pe urmă în închisoare, unde a condus atelierele de lucru.

Era modestă, dar foarte hotărâtă. Când spunea ceva, era sigură că spune numai adevărul și nu accepta minciuna sub nici o formă.

Postea aspru. În zilele de post mânca după ora 15.00 şi fără ulei. Eu i-am spus de multe ori că exagerează, pentru că, la vârsta ei, știu și eu, ar fi trebuit să se alimenteze mai bine, dar ea nu a acceptat.

– Care au fost idealurile pe care le-a avut în viață?

– Acesta a fost idealul nostru de viață: dragoste față de oricine, nu numai față de români; dar cu dragoste mai ales față de neamul nostru, gata oricând de jertfă pentru țară. Și idealul acesta l-am avut întreaga viață.

A consemnat Ioana Maxim

Integral în revista Familia Ortodoxă, ediția din luna martie a.c.

MĂRTURISITORII

Citiți și Dorul de Dumnezeu al Doamnei Aspazia Oțel Petrescu. Omagiu la Buna Vestire a Pururea Fecioarei Maria. Interviu cu Părintele Hariton Negrea în revista Familia Ortodoxă

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect