Părintele ziarist Constantin Popescu, martirul fără mormânt cunoscut. 129 de ani de la naştere (12 ianuarie 1886)

Primul redactor șef al revistei Episcopiei Constanța, „Tomis” (a apărut în perioada 15 aprilie 1924 – iunie 1948), pr. Constantin Popescu s-a născut în ziua de 12 ianuarie 1886. A absolvit atât cursurile Facultății de Teologie, cât și pe cele ale Facultății de Filozofie și Litere. În noiembrie 1909 a primit harul preoției și a slujit, inițial la parohia Vlădeni, din județul Ialomița.

La foarte scurt timp de la intrarea României în Primul Război Mondial, pe 1 septembrie 1916 a fost mobilizat pe front, întâi la Ambulanța Diviziei a 4-a, apoi la Divizia a 13-a, Brigada 13 Artilerie și Regimentul 2 Vânători. După încheierea păcii, în vara anului 1918 s-a întors în parohie. Trei ani mai târziu, preotul Constantin Popescu s-a transferat la biserica „Sfântul Andrei” din Palas (Constanta), iar în data de 18 iunie 1923, a fost numit revizor eparhial în administrația bisericească.

La sfârșitul anului 1924 a publicat lucrarea „Preotul misionar”, iar în ziua de 24 ianuarie 1925 a conferențiat „în fața profesorilor, publicului și a elevilor liceului din Constanța.

Cât timp a coordonat activitatea publicistică a eparhiei Constanței, parintele nu era remunerat: „nu primesc nici o centimă. Nu m’am gândit nici nu mă gândesc să primesc, atât cât mi se încredințează această povară de Sf. Episcopie”. A colaborat cu ziare locale precum „România de la Mare” și „Dobrogea Jună”, în ultimul semna frecvent editoriale.

In 1951 a fost arestat pentru atitudinea sa împotriva regimului comunist. În anul 1952 a murit in puşcăriile comuniste, locul exact al martirajului necunoscându-se.

Articol scris de Laura-Ioana Caloean / Arhiepiscopia Tomisului

Sursa: MĂRTURISITORII

Parintele Constantin Popescu - martir al inchisorilor comuniste

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.