Connect with us

Iubirea este cea care a mântuit omul:
Ioan 3:16 Că aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât şi pe Fiul Său cel Unul-născut L-a dat, ca tot cel ce crede întru El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.
Ioan 4:19 Noi Îl iubim pe El, căci El întâi ne-a iubit pe noi.

Poveste de Dragoste - Mara Banciu catre sotul ei Ilie - Scrisoare in tivul unei batiste

Mărturie despre puterea iubirii: un răvaş într-un tiv. Dacă savantul martir George Manu a inventat în temniţa Aiudului scrisul cu alfabetul Morse pe aţă, prin care se transmitea din om în om chiar şi Noul Testament integral, mărturisitoarea Mara Banciu a găsit o formă inedită de a-şi trimite mesajul de dragoste soţului ei, aflat încă în închisoare: printr-o cusătură ascunsă în tivul unei batiste.

Scrisoare cusuta pe tiv de Mara Banciu pt sotul ei Ilie

Imaginile de mai sus face parte dintr-o expoziţie tulburătoare – la fel ca şi mărturiile de mai jos – cu obiecte şi mesaje ale martirilor închisorilor comuniste, prezentate cu ocazia conferinţei Învierea Domnului în închisorile comuniste. Mărturii, organizată la Făgăraş, în Postul Sfintelor Paşti, de Protopopiatele Ortodoxe Făgăraș I şi II, Centrul Cultural “Zestrea Buciumului”, Centrul „Ioan Pușcariu” şi Centrul Rezistenţei Anticomuniste. Între obiectele expuse s-a aflat şi o candelă sculptată de Părintele Arsenie Papacioc pentru prietenul său, Traian Trifan.

La conferinţa emoţionantă şi-au mărturisit experienţele din închisorile comuniste Ioan Roşca, sprijinitor al rezistenţei armate anticomuniste din Munţii Făgăraşului şi fost deţinut politic timp de 12 ani, Mara Banciu (închisă timp de un an), prin colecţia sa istorică, şi Maria Trifan, fiica mărturisitorului Traian Trifan, învăţător al celor care aveau să devină sfinţii închisorilor şi un veteran al temniţelor comuniste, unde a pătimit 21 de ani, timp în care soţia sa l-a aşteptat, de asemenea, cu neţărmurită dragoste. Au fost urmărite mărturii video ale mărturisitorilor Nicolae Purcărea (întemniţat timp de 20 de ani), Dumitru Moldovan (fost deţinut politic, 13 ani de temniţă) și Aspazia Oțel Petrescu (memorialistă a închisorilor de femei, fostă deţinută politic, 14 ani de temniţă) .

Grupuri de copii din sate ale Ţării Făgăraşului (o citadelă a rezistenţei anticomuniste) au cântat şi au recitat poezii ale detenţiei. Manifestarea, care a reprezentat un omagiu pios adus celor care şi-au jertfit tinereţea sau chiar viaţa în închisorile comuniste, a fost organizată cu ajutorul profesorilor Florin si Crina Palas, Natalia Corlean şi Petruţa Socaciu, a Părintelui Protopop Marius Corlean şi Părintelui Alexandru Socaciu, şi a minunaţilor copii din Părău, Veneţia de Jos, Veneţia de Sus, Bucium, Crihalma şi Cuciulata, îmbrăcaţi în superbe costume populare româneşti, care au adus omagiul lor legendarilor luptători anticomunişti din Ţara Făgăraşului. Video şi fotografii mai jos, cu mulţumiri adresate domnului Doru Judele şi Centrului Cultural “Zestrea Buciumului”. (M.T.)

Expoziţia inedită cu explicaţiile Doamnei Profesoare:

Cântecele copiilor:

Mărturia Doamnei Maria Trifan:

Conferinţa integrală:

Sursa: MĂRTURISITORII

Fotografii:

Candela Parintelui Arsenie Papacioc pt Traian Trifan Conferinta Invierea Domnului in temnitele comuniste Copiii din Tara Fagarasului canta la Conferinta Invierea Domnului in temnitele comuniste Copiii din Tara Fagarasului cantand la Conferinta Invierea Domnului in temnitele comuniste Copiii din Tara Fagarasului la Conferinta Invierea Domnului in temnitele comuniste Cruciulita Ilie Banciu - Mara Banciu Detinutul politic Ioan Rosca si prof. Florin Palas la Conferinta Invierea Domnului in inchisorile comuniste Dna Maria Trifan, fiica a marturisitorului Traian Trifan si prof Florin Palas Expozitie cu obiecte ce au apartinut fostilor detinuti politic - Tara Fagarasului Expozitie obiecte realizata in detentie de Mara Banciu si Ilie Banciu Fagaraseni la Conferinta Invierea Domnului in inchisorile comuniste. Marturii Invitati, organizatori si copii la conferinta Invierea Domnului in inchisorile comuniste. Marturii Lucratura fara ac realizata in detentie de Mara Banciu Modele de crosetat realizate de Mara Banciu in inchisoare Poezia DACA scrisa cu ata manuită cu pai din matura de Mara Banciu in timpul detentiei Afis-conferinta-Invierea Domnului in Inchisorile comuniste

Print Friendly, PDF & Email
3 Comments

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect