Sfintele Paşti cu Ion Gavrilă Ogoranu şi partizanii din Munţii Făgăraşului la Mănăstirea Sâmbăta: “Aici să ne îngropăm oasele”. 10 ani cu Moşu’ în Ceruri

“Era în anul 1952, în ziua de Paşti şi, de pe unde eram în păduri, ne-am hotărât “să mergem şi noi la biserică”. Ne-am apropiat prin păduri până în coasta de la răsărit de Mănăstirea Sâmbăta, într-un loc de unde puteam vedea slujba ce se ţinea în pădurea rară din apropierea clopotniţei.
Era o zi frumoasă de primăvară, când codrul îşi împlinea frunza şi pomii din poiana mănăstirii se aplecau de floare. Se vedea lume în faţa altarului improvizat. Din când în când veneau, aduse de vânt, când mai tare, când mai încet, frânturi din troparul învierii “Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Ne gândeam la cei căzuţi dintre noi până atunci: Marcel Cornea, Silviu Socol, Porâmbu, căpitan Monea, Mogoş, Mazilu, Partenie Cozma şi ceilalţi despre a căror soartă nu ştiam nimic. Eram încă sub povara amintirii ultimului căzut, Baciu, fratele lui Ghiţă.
Am rămas tăcuţi cât a ţinut slujba. Nu ştiu care a avut parerea, parcă Brâncoveanu, pe care a spus-o cu glas tare: “Dacă vreunul dintre noi va supravieţui, să ne legăm ca acela sa ne adune oasele de pe unde vor fi fost aruncate şi să le îngroape aici lângă această mănăstire”.

In Memoriam Ion Gavrila Ogoranu

Ion Gavrilă Ogoranu

Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. 2

La 1 Mai 2016 s-au împlinit 10 ani de la plecarea Bădiei Ogoranu la Ceruri! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Preluare: MĂRTURISITORII

Citiţi  şi: INEDIT. Testamentul olograf al Grupului Ion Gavrilă Ogoranu şi Imnul Carpatin Făgărăşenilor. Săptămâna Patimilor, 1954. VIDEO/DOC CNSAS


Imnul Carpatin Fagarasenilor – Grupul Ion Gavrila Ogoranu de ZiaristiOnlineTV

Chilia Parintelui Arsenie Boca Sambata de Sus

Citiţi şi: Singur, în munţi, de Sfintele Paşti. Partizanul Vasile Motrescu: “Stau prigonit de frații mei trădători care și-au vândut țara și sufletele lor dracilor din Rusia”

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.