DOCUMENT. Mesajul Avocatului Poporului cu ocazia Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste: 70 de ani de la acea noapte fatidică pentru România – 14 mai 1948

Poarta Alba, intr-un film de Nicolae Margineanu. Foto: Dinu Lazar

Mesajul Avocatului Poporului cu ocazia Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

Prin Legea nr. 127/2017, ziua de 14 mai a fost declarată ca Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la acea noapte fatidică în care zeci de mii de persoane din toate categoriile sociale, inclusiv elevi și studenți, au fost arestate și aruncate în beciurile Securității și, în urma unor simulacre de procese, au umplut pușcăriile și lagărele de exterminare.

Aceste persoane, catalogate ca „duşmani ai poporului” au fost, aşadar, încarcerate, multe ucise, iar familiile lor hărţuite, batjocorite şi supuse unui tratament „regim special”.

Abuzurile Securității nu au cunoscut limite: intelectuali de marcă ai ţării au fost daţi afară din facultăţi pentru că erau cu „origine nesănătoasă” şi trimişi în posturi de muncitori
necalificaţi, preoţii fie au fost lichidaţi, fie de portaţi în lagăre de concentrare, profesori, medici, politicieni sau ţărani s-au trezit peste noapte arestaţi, supuşi torturilor şi trimişi în închisoare.

În calitate de apărător al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, Avocatul Poporului consideră că gratitudinea pe care poporul român o datorează martirilor din temnițele comuniste, pentru curajul şi sacrificiul acestora, trebuie să se reflecte şi în modul în care instituţiile statului se raportează la această categorie specială de persoane, pe care legiuitorul român a înțeles să o protejeze.

Reamintim și cu acest prilej că, în scurt timp, vom înainta celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și altor autorități Raportul special privind drepturile foștilor deținuți politici, între care și martiri.

În anul centenarului României Mari, din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri cumplite, astăzi, avem un nou prilej de a comemora și de a cinsti pe bravii români care au fost și au rămas modele de credință vie.

Avocatul Poporului

14 mai 2018

Preluare: MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.