Connect with us

Publicăm aici cu bucurie un scurt interviu al Părintelui Gheorghe Calciu de la prima sa revenire în România de după 1989, acordat ziaristului Octavian Andronic, atunci la Libertatea, și apărut în 24 februarie 1990. De asemenea, publicăm în premieră și noi fotografii din SUA, de la aterizarea Părintelui din 1985 pe JFK în New York, unde era întâmpinat, între alții, de Arhimandritul Roman Braga, Gheorghe Caraza și Zahu Pana, cât și de autorul imaginilor memorabile, dl. Liviu Butura, căruia îî mulțumim în mod deosebit. Doamne, ajută!

Întâlnire cu părintele GHEORGHE CALCIU DUMITREASA:

Revăd ţara cu ochii dragostei!”

– Cu ce sentimente aţi revenit în patrie?

– Cu un sentiment de mare bucurie şi speranţă, şi cu o admiraţie nouă pentru tot ce s-a întîmplat -mai ales că s-a întîmplat cînd nu ne mai aşteptam.

– Cum aţi regăsit ţara?

– Probabil că pentru cei care s-au aflat permanent aici, defectele, lucrurile care nu merg sînt mai evidente decît altele. Pentru mine, după patru ani de exil, totul este frumos şi emoţionant. Revăd ţara cu ochii dragostei.

– Ce credeţi că trebuie făcut acum, aici, pentru a ne afla adevăratul drum spre libertate?

– Trebuie, în primul rînd, să ne regăsim propria noastră personalitate. Dictatura ne-a dedublat. Intre gîndire şi acţiunea noastră au existat diferenţa şi decalaje care se cer depăşite. Este absolut necesar să ne regăsim identitatea şi să ne refacem încrederea reciprocă. Sîntem un popor harnic, cu calităţi morale deosebite. Trăim acum un moment de descărcare nervoasă şi psihologică. Dar ne vom recăpăta în curînd echilibrul necesar. Va trebui să ne reîntoarcem la rosturile noastre, fără a renunţa la demersul social.

– Cu ce scop, cu ce intenţii aţi revenit în ţară?

– Am revenit temporar. Sînt implicat într-un program de acordare a ajutoarelor pentru România din partea unui mare număr de organizaţii şi persoane particulare din Statele Unite. Ajutoarele nu vizează doar aspectul material, direct, ci o asistenţă cultural-educativă, de înalt nivel. Am stabilit deja principiile pe care se vor desfăşura unele schimburi de studenţi şi specialişti de la agronomie. Sîntem preocupaţi şl de completarea lacunelor de informaţie pe care le-a oferit intelectualitatea românească de-a lungul anilor de dictatură.

– Opinia publică românească a fost nedumerită de lipsa de receptivitate a guvernanţilor Statelor Unite faţă de nevoile actuale ale României…

– Guvernul american -consilierii săi -se tem că în actualele condiţii s-ar perpetua politica ceauşistă sub alte forme. Ei spun că vor veni cu ajutoare atunci cînd vor considera că democraţia este asigurată. America este insă o ţară generoasă. Şi oamenii ei au reacţionat cu promptitudine. De aceea mă şi aflu acum în ţară pentru a organiza modul de aducere şi de distribuire a acestor ajutoare, în special pe linie de caritate religioasă, unde există şi structurile organizatorice necesare. Totodată, vreau să stabilesc o serie de doleanţe concrete din partea unor instituţii de asistenţă socială, pentru a acţiona, în colectarea ajutoarelor, pe cele mai bune direcţii.

– Doriţi să transmiteţi ceva ziarului nostru, cititorilor săi?

-Vă urez ca aşa cum “Libertatea” a fost primul ziar care a anunţat căderea dictaturii, să fie şi primul care va anunţa instaurarea autenticei democraţii în ţară!


Sursa: Octavian Andronic / Amos News

Preluare: MĂRTURISITORII

Și începem publicarea fotografiilor, cu cea în care, deși neclară, îi arată așa cum sunt, radioși, pe patru mari mărturisitori cu 60 de ani de temniță în total asupra lor: Arhimandritul Roman Braga, Zahu Pană, Părintele Gheorghe Calciu și Gheorghe Caraza (ultimii doi, cu câte 21 de ani fiecare):

Mai multe fotografii, aici:

Preotul sfintei tinereţi – Părintele Gheorghe Calciu. 10 ani de la plecarea la Ceruri. Confesiunea unui fiu duhovnicesc, cuvântul Părintelui Justin şi 70 de FOTO

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Părintele Justin Pârvu despre Părintele Ioanichie Bălan: “L-am văzut ca pe un adevărat sfânt!”. DESPRE BOGĂŢIA POPORULUI ROMÂN. Video: “Ce de îngeri aici!”

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

Connect