Connect with us

Cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la naşterea poetei braşovene Zorica Laţcu (Maica Teodosia) s-a organizat de către Asociaţia Suflet Transilvan, împreună cu Ascor Brasov şi Casa de Cultura a Studentilor Braşov un parastas dar şi o manifestare culturală, fiind primul dintr-un şir de evenimente care comemorează 25 de ani de la trecerea în veşnicie a poetei. Maica Teodosia a avut o viaţă impresionantă şi prea puţin cunoscută. A copilărit la Braşov, unde a urmat şcoala primară şi Liceul Principesa Elena (actualul Unirea), apoi a studiat Limbile Clasice la Cluj, unde a fost o apropiată a viitorului mitropolit Bartolomeu Anania, a părintelui Ioan (Silviu) Iovan, Sextil Puscariu şi Lucian Blaga. După întâlnirea providenţială cu părintele Arsenie Boca de la Sâmbăta, va îmbrăţişa monahismul la măn. Vladimireşti, cu numele de Teodosia. După arestare, închisoare şi domiciliu forţat, revine între 1970 si 1990 la Braşov, urmând ca ultimele 5 luni din viaţă să le petreacă la măn. Vladimireşti, unde este şi înmormântată. După spusele doamnei Aspazia Oţel Petrescu, căreia i-am luat un interviu de curând, Zorica Laţcu este cea mai importantă poetă creştină a noastră.

Mai multe puteţi citi la adresa: http://www.crestinortodox.ro

Pr. Costin Butnar via România Uneşte-te!

Sursa: MĂRTURISITORII

Citiţi şi: Poeţi după gratii – volum editat la Mănăstirea Petru Vodă în anul 2010

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect