Connect with us

Dl. Ilie Tudor: “Fiul meu imi spune: Bai, tata, daca nu faceai puscarie, mureai de mult! Si are dreptate!”

Ilie Tudor s-a născut la 3 martie 1923, în comuna doljeană Podari. În 1937 a luat contact cu Mişcarea Legionară; a fost unul din cei 70 de copii necăjiţi luaţi din satele Olteniei şi crescuţi, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, la sediul legionar din strada „Gutenberg”, din Bucureşti, cu scopul de a studia Comerţul. A cunoscut personalităţi precum Corneliu Codreanu, Ion Banea, Nicolae Totu, generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, Bănică Dobre, Nicoleta Nicolescu sau Gh. Clime. A plătit, asemenea a sute de mii de români, apartenenţa sa la această lume, cu ani grei de temniţă, între 1958 şi 1964 trecând, pe rând, prin închisori din Craiova, Gherla, Aiud şi prin Colonia de muncă Salcia.

A cunoscut personalităţi ca poetul Radu Demetrescu Gyr, prinţul Alexandru Ghica, părintele profesor Dumitru Staniloae, Nichifor Crainic, Petre Ţuţea, Vasile Militaru ş.a. Ca răsplată a activităţii sale literare, dar şi a jertfei pe care a depus-o în temniţele comuniste, poetul, scriitorul şi cântăreţul din Podarii Craiovei a primit din mâna patriarhului Teoctist, ca distincţie, Crucea Patriarhală pentru mireni. Până în prezent, Ilie Tudor a mai publicat volumul de însemnări din temniţele comuniste „De sub tăvălug” (2003), volumul de poezii „Cuvinte răstignite” (2003), „Mlaştina deznădejdii” (2006), “Un an lângă Capitan” şi cărticica de versuri „Gânduri din strana bisericii” (2007). (Magda Bratu)

Ilie-Tudor-Un-an-Langa-Capitan-Corneliu-Zelea-Codreanu

Tudor Ilie, tatal lui Tudor Gheorghe, despre “Martiri si marturisitori romani din secolul XX. Inchisorile comuniste din Romania“: “Ei sunt temelia de granit pe care neamul nostru se va ridica“

Ilie Tudor: “O carte care iti va rascoli sufletul. Din sirul celor enumerati in aceste pagini am cunoscut multi. Am baut impreuna din paharul amaraciunii, ne-am rugat impreuna. Am retrait momente sublime, cu toata inimaginabila suferinta prin care a trebuit sa trecem.
Omeneste gandind, cine poate sa inteleaga oceanul de ura ce a zamislit atata suferinta, atata jale, atatia morti. Cum sa pricepi spiritul de jertfa, de dragoste fata de cel de-alaturi, daca nu te-a patruns sfatul Mantuitorului: “Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc…” (Mt.5,44) si mai ales indemnul Apostolului Pavel: “Dragostea toate le rabda, toate le crede, toate le nadajduieste, dragostea nu cade niciodata!”. De seninatatea cu care au intampinat martirii nostri tot soiul de chinuri, nascocite de minti bolnave aflate sub porunca lui lucifer, cum sa ne mai miram?… Ei sunt temelia de granit pe care neamul nostru se va ridica.“

Martiri si marturisitori romani din secolul XX. Inchisorile comuniste din Romania“, de Fabian Seiche, Editura Agaton, 2010, 607 pagini


Dl Ilie Tudor recita din Radu Gyr – Lansarea volumelor “Documente din Arhiva Corneliu Zelea Codreanu” de ZiaristiOnlineTV

N-ai dezmierda – de Radu Gyr, poezia recitata de dl Ilie Tudor

N-ai dezmierda, de n-ai sti sa blestemi,
Surad numai acei care suspina,
Azi n-ai iubi, de n-ar fi fost sa gemi,
De n-ai fi plans, n-ai duce-n ochi lumina.

Si daca singur rana nu-ti legai,
Cu mana ta, n-ai unge rani straine.
N-ai jindui dupa un colt de rai,
De n-ai purta un strop de iad in tine.

Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.


Legiunea asta care nu vrea sa moara – Dl Tudor… de ZiaristiOnlineTV


CUVINTE DIN TACERI 30 NOIEMBRIE Ilie Tudor de cuvintedintaceri

“În celula alăturată era părintele Gornic de la Arad care avea TBC ganglionar în ultimă fază. Ajunsese într-o aşa stare, încât se dădea jos din patul trei şi se ruga. Făcuse bătături în palme, la coate şi la genunchi ca la ceafa boului. Se ruga permanent.”

„Când vorbea părintele Stăniloae, mai aveai timp să simţi frigul sau foamea sau alte gânduri?“ Ilie Tudor

Avea 35 de ani când a fost ridicat de autorităţile comuniste. A fost condamnat la 22 de ani de temniţă, trecând prin iadul închisorilor de la Craiova, Aiud şi Balta Brăilei. Acolo a avut şansa să-i cunoască pe titanii teologiei şi culturii româneşti: părintele Dumitru Stăniloae, Radu Gyr, Nichifor Crainic şi Petre Ţuţea. Astăzi, la cei 87 de ani împliniţi, Ilie Tudor se simte mândru cu amintirile sale. De altfel, el a şi primit Crucea Patriarhală pentru mireni.

Când vorbea părintele Stăniloae, mai aveai timp să simţi frigul sau foamea sau alte gânduri?“

Ilie Tudor, fost deţinut politic în vremea comunismuluiMai multe fotografiiPentru locuitorii comunei Podari, Ilie Tudor a devenit deja o legendă. Este tipul olteanului autentic, iubitor de artă, de frumos, fin păstrător al tradiţiilor populare pe care le-a transmis cu grijă fiului său, Gheorghe. Artistul Tudor Gheorghe. Deşi începuse o viaţă liniştită, reuşind să-şi întemeieze o familie, nea Ilie nu a fost ocolit de furtunile vremii, dar nici nu s-a dat în lături din faţa lor. Bun la religie, aşa cum îşi aminteşte că era de mic, a fost pus de către preot încă din clasa a patra primară în strana bisericii din Podarii Craiovei, în care a şi rămas pentru mai bine de o jumătate de secol. Talentul, inteligenţa, dar mai ales dragostea pentru cele sfinte l-au îndemnat să urmeze Şcoala de Cântăreţi, pe care a absolvit-o cu media maximă. A fost obligat să se ocupe de corul uteciştilor din comună şi, pentru că mergea cu ei la biserică, a fost luat în colimatorul comunist. A fost arestat la 35 de ani şi închis, împreună cu mai mulţi preoţi şi oameni de alte profesii din Oltenia, de la Craiova la Aiud, şi apoi în închisoarea din Balta Brăilei. În spatele cortinei negre a celor 22 de ani de condamnare, cântăreţul de la Podari nu se aştepta să găsească decât o mlaştină a deznădejdii. Dar cum Dumnezeu nu-l lasă pe cel drept al Său să vadă stricăciunea, pentru nea Tudor, aşa cum îi spuneau colegii de “celulariu”, anii de temniţă au devenit din pagubă câştig. Astăzi se consideră fericitul absolvent al “facultăţii negre de la Aiud”, aşa cum îi mai spune din când în când fiul său, rapsodul Tudor Gheorghe. Aici a avut ca “profesori” pe cei mai mari dintre reprezentanţii elitei de aur a generaţiei sale: părintele Dumitru Stăniloae, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Vasile Militaru şi Petre Ţuţea.

Din pâinea lui, pentru colegul de suferinţă

Prima dată când l-a întâlnit pe părintele Stăniloae, Ilie Tudor era la Aiud. După ce trecuse printr-o cruntă perioadă de carceră, a fost dus împreună cu mai mulţi deţinuţi într-o încăpere foarte mare. Era perioada de deratizare, iar acolo se aflau aproape 200 de oameni, care înfruntau frigul încălzindu-se reciproc: “Atunci noi, care nu prea ne întâlneam decât la plimbare, ne-am pomenit cu toţii într-o sală, vreo 200 de oameni. Ce bucurie! Oameni care nu se văzuseră de-atâta vreme! Pe jos, cimentul. M-am întins aşa. Lângă mine, un bătrânel slab, timid. Deşi eram goi, am desfăcut cojocelul pe care îl primisem la izolare de la o cunoştinţă şi i l-am dat să-l pună sub dânsul. Nu ştiam că este părintele Stăniloae. I-am întins haina. Părintele mi-a zâmbit călduros şi m-a întrebat ce condamnare am. I-am răspuns că mi-au dat 22 de ani, iar când l-am întrebat şi eu, mi-a arătat spre cer, voia să spună că “Dumnezeu ştie!”. Era slăbit, îl duceau de mâini pentru că abia se mai putea deplasa”, îşi aminteşte nea Tudor. După ce a aflat cine este colegul de suferinţă, nu s-a mai putut dezlipi de lângă dânsul. “Unul dintre cei pe care îi cunoşteam mi-a spus: “Mă, tu ştii cine este bătrânul ăla care stă lângă tine? Este părintele Stăniloae!” Nu-mi venea să cred. Îţi dai seama, îl mai lăsam noi pe părintele să steie pe jos? Eram tineri, aveam 35 de ani şi, împreună cu şase-şapte colegi, am făcut un grup. Am hotărât să-i ajutăm pe cei mai slăbiţi dintre noi. Am vorbit să-i dăm părintelui măcar cu două sau cu trei bucăţi de pâine mai mult. A primit, a mulţumit o zi sau două, dar la urmă nu a mai vrut să primească pentru a nu ne primejdui pe noi”, mai spune Ilie Tudor.

“Facultatea neagră de la Aiud”

Timp de două săptămâni, cât a durat deratizarea, olteanul de la Podari a avut şansa să-l asculte pe părintele Stăniloae vorbind. Şi acum păstrează în minte imaginea luminoasă a marelui teolog care, în timp ce cimentul rece le îngheţa până şi măduva oaselor, le încălzea sufletele cu cuvintele sale: “Când vorbea părintele Stăniloae, mai aveai timp să simţi frigul sau foamea sau alte gânduri? Acolo am terminat, aşa cum îmi mai zice din când în când Tudor Gheorghe, “facultatea neagră de la Aiud”. Ce-mi trebuia profesor, dacă vorbea părintele? La ce nivel şi cu ce căldură vorbea! Mă uitam: era slab, dar ce lumină avea în ochi! Parcă ieşea o căldură din el când vorbea!” Acolo, pe cimentul îngheţat, în lipsă şi suferinţă, duhul stătea deasupra materiei. Când părintele obosea, alte voci înţelepte şi duhovniceşti continuau să ţină aprinsă flacăra credinţei pentru ca şi trupurile îngheţate să se încălzească din căldura ce le mistuia sufletele: “Când părintele obosea, intervenea altul, de exemplu profesorul Mironescu, cel de la Rugul Aprins, sau Radu Gyr, Nichifor Crainic. Cum mai putea să-ţi fie frig sau foame? Se suna stingerea şi atunci se cânta încet “Cu noi este Dumnezeu!” sau alte cântări religioase”, îşi mai aminteşte nea Tudor.

“Stăniloae emana din el o dragoste pentru toţi”

Devenise deja obişnuinţă ca în fiecare zi părintele profesor să le tâlcuiască pericopa evanghelică: “Dacă era duminică se vorbea despre Evanghelia duminicii respective, la fel şi în celelalte zile. Mai ştiam şi eu, mai ştiau şi alţii, dar când vorbea părintele Stăniloae, toţi tăceau şi ascultau ca în biserică. Se bucura de foarte multă stimă şi fiecare dintre noi nu ştiam ce să facem şi cum să-l ajutăm, dar el era de o modestie rară, nu voia să primească nimic. Era atât de măsurat şi înţelegător. Avea o lumină în ochi şi se emana din el o dragoste pentru toţi, dragoste pe care abia mai târziu am înţeles-o. Ce pot să spun, această mare personalitate, acest mare teolog al Ortodoxiei? Am stat şi eu cu el în cameră două săptămâni!”

“Nu ştiam că pot cânta slujba Învierii pe dinafară”

Cele mai înălţătoare clipe le-a trăit într-o noapte de Înviere, tot la Aiud, atunci când au săvârşit cu toţii Sfânta Liturghie în celulă: “Erau acolo trei episcopi, dintre care unul greco-catolic şi doi de-ai noştri. Până atunci nu mi-am dat seama că ştiu slujba Învierii pe dinafară. Au dat binecuvântarea, pe o masă cu nişte ştergare curate. Am închis ochii şi am văzut Penticostarul, aveam în minte până şi culoarea literelor. Cum s-a dat binecuvântarea, am început să cânt. Nu ştiam că pot cânta slujba Învierii pe dinafară”.

Nu voiau să moară

Printre cele mai cumplite zile pe care Ilie Tudor le-a trăit în iadul închisorilor comuniste sunt şi cele 40 de zile de carceră. A ajuns acolo pentru că a fost prins că juca şah cu colegul de celulă pe o tablă desenată pe o batistă, cu piese improvizate din pâine. Marele premiu cu care torţionarii le-au recompensat remiza celor doi deţinuţi au fost 40 de zile de carceră: “În ziua de Sfântul Nicolae m-au băgat la izolare şi m-au scos de acolo abia după 40 de zile. Două zile nu-ţi dădea nimic să mănânci, decât apă caldă, iar a treia zi îţi dădeau hrana din celular. Eram terminat fizic, dar am zgârâiat o cruce pe peretele celulei şi mă rugam. Când simţeam că nu mai pot, puneam pumnii la spate şi stăteam şezând, iar când simţeam că o să cad (pentru torţionari căderea noastră era ca o binecuvântare), mă ridicam în picioare. Patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi am mărşăluit acei opt metri. Dimineaţa, caraliul, care venea de fiecare dată foarte gros îmbrăcat, cu cizme în picioare şi cu şubă, se uita la mine prin vizetă, iar eu zâmbeam. Se întrebau: Cum de ăştia nu mor? De unde au atâta putere?”, povesteşte Ilie Tudor.

Colegul său de celulă, partenerul de şah, era preotul Gornic din Arad. Atunci când l-au dus la izolare, părintele suferea de TBC. Ilie Todur povesteşte: “În celula alăturată era părintele Gornic de la Arad care avea TBC ganglionar în ultimă fază. Ajunsese într-o aşa stare, încât se dădea jos din patul trei şi se ruga. Făcuse bătături în palme, la coate şi la genunchi ca la ceafa boului. Se ruga permanent. Cât am stat la carceră am vorbit prin limbajul morse: “Cum te simţi părinte?”, “Tudore, sunt terminat”. A durat o zi sau două, a treia zi am auzit când a căzut. Au venit şi l-au luat, iar când m-am întors din nou în celulă, cu toţii am crezut că a murit. Era un călugăr acolo care, cum a auzit că părintele a murit, a şi început să-l pomenească la morţi”.

Minunile vieţii de după temniţă

În stuful din Balta Brăilei, nea Ilie l-a reîntâlnit pe părintele Gornic, după ce mai bine de doi ani îl crezuse mort: “Peste doi ani de zile m-au scos în baltă, la Salcia. Eram împărţiţi pe echipe: unii la cosit, alţii la prăşit, alţii la construcţii. Terminasem treaba şi ne spălam. Colegul de lângă mine îmi zice: “Tudore, uite, vine echipa de la construcţii. Cel cu carioca aia de ziar seamănă cu părintele Gornic”. Eu i-am răspuns că murise la Aiud, dar atunci, când m-am apropiat de ei, am îngheţat. Era părintele Gornic”.

După eliberare, nea Tudor l-a reîntâlnit pe părinte în urma unei vizite pe care a făcut-o la rudele soţiei din Arad. Abia atunci au trăit, în sfârşit, bucuria de a fi pe deplin împreună.

Îşi semna creaţiile cu “Poetul Ţăran”

Ilie Tudor a început să scrie poezie după ce a îndrăgit marea literatură românească. La început i-a citit pe Topârceanu, pe Vasile Alecsandri, iar mai apoi pe Goga şi pe Lucian Blaga. Dintre toţi poeţii pe care i-a îndrăgit, cel mai aproape de sufletul său au fost Radu Gyr şi Vasile Militaru, oameni cu a căror operă a făcut cunoştinţă în mod direct în puşcărie. În tinereţe s-a semnat cu pseudonimul “Poetul Ţăran”. A scris pentru “Gazeta literară”, “Oltenia literară, “Albina” şi a cochetat cu studioul Radio Craiova. La o întâlnire între artişti l-a cunoscut chiar pe marele Arghezi: “Arghezi citise ceva din ceea ce scrisesem, pentru că îmi apăruseră cu câteva zile mai înainte în “Gazeta literară” câteva poezii. M-a întrebat de unde m-am inspirat pentru metaforele din poezii. Eu i-am răspuns că le am din Mineele bisericeşti”.

După eliberare, în poeziile lui Ilie Tudor s-a simţit influenţa persoanelor pe care le cunoscuse acolo, a lui Radu Gyr şi Vasile Militaru, în special: “Atunci când am stat cu Crainic alături, cu părintele Stăniloae, cu Radu Gyr, cu titanii ăştia, pentru mine a fost o adevărată facultate, pentru că altfel eu rămâneam cântăreţul simplu de la Podari”, mai spune nea Tudor.

Dintre cărţile publicate de Ilie Tudor fac parte “De sub tăvălug” (însemnări din temniţele comuniste, o carte apărută în 2003), “Cuvinte răstignite” (volum de poezii apărut tot în 2003), “Mlaştina deznădejdii” (2006), iar în 2007 autorul scoate cărticica de poezii “Gânduri din strana bisericii”. Ca răsplată a activităţii sale literare, dar şi a jertfei pe care a depus-o în temniţele comuniste în perioada 1958-1964, poetul, scriitorul şi cântăreţul din Podarii Craiovei a primit din mâna patriarhului Teoctist, ca distincţie, Crucea Patriarhală pentru mireni.

“Ilie Tudor a cunoscut ura, umilinţa şi chinul. Probabil, ca o recompensă, fiul său, Tudor Gheorghe, a cunoscut iubirea şi gloria. Dumnezeu a echilibrat balanţa: pe cât de multă suferinţă, tot atâta bucurie”, spunea despre el omul de litere craiovean Jan Băileşteanu.

“În celula alăturată era părintele Gornic de la Arad care avea TBC ganglionar în ultimă fază. Ajunsese într-o aşa stare, încât se dădea jos din patul trei şi se ruga. Făcuse bătături în palme, la coate şi la genunchi ca la ceafa boului. Se ruga permanent. Cât am stat la carceră am vorbit prin limbajul morse: “Cum te simţi părinte?”, “Tudore, sunt terminat”.”

Ilie Tudor

“Ilie Tudor a cunoscut ura, umilinţa şi chinul. Probabil, ca o recompensă, fiul său, Tudor Gheorghe, a cunoscut iubirea şi gloria. Dumnezeu a echilibrat balanţa: pe cât de multă suferinţă, tot atâta bucurie.”

Jan Băileşteanu, scriitor, Diac. Ioniţă Apostolache

N E A   I L I E   T U D O R

“Fiecare clipã de suferintã ne apropie de Hristos”

Iti vine greu sã îi spui bãtrân, desi are 82 de ani. Fizic nu aratã de fel vârsta pe care o are, iar spiritul pare sã-i fie vesnic tânãr. In ciuda unei vieti agitate, presãratã cu multã suferintã, Ilie Tudor spune cã tocmai durerea este cea care îl face pe om sã ducã mai departe lupta în viatã. Mai mult decât atât, doljeanul de la Podari crede cã lungimea vietii este conditionatã de o mãsurã care trebuie sã existe în tot ceea ce faci. In fiecare Duminicã este nelipsit de la slujbã, cãci el este cel care conduce corul bisericii. Atunci când nu merge în sat, stã acasã, la masa de lucru, si pune pe hârtie amintiri. „Unii spun cã amintirile sunt dureroase. Eu am învãtat cã din cele ce am trãit sã nu iau decât partea bunã. Si apoi e bine stiut, orice clipã de suferintã ne duce mai aproape de Hristos”, îsi incepe povestea acela care a reusit sã înfrângã cel mai mare dusman al omului: propriile temeri. Nãscut si crescut la Podari, într’o familie modestã, dar temãtoare de Dumnezeu, Ilie Tudor a deprins de mic copil iubirea pentru muzicã. Dupã ce a absolvit scoala primarã din localitate, Ilie merge la Craiova, unde face scoala de cântãreti bisericesti. In acelasi timp urmeazã si un curs de bibliotecari.

Prima amintire despre Cãpitan

In anul 1937, bãiatul de atunci intrã pentru prima oarã în contact cu Miscarea Legionarã. „Fãcuserã niste prãvãlii ale lor, ale legionarilor. Recrutau tineri asa ca mine, din toatã tara, ca sã ne facã ucenici sau bãieti de prãvãlie. M-au luat si pe mine si asa m’am pomenit dus la Bucuresti”, îsi aduce aminte bãrbatul. Din acel loc, merge la Eforie Sud, unde urma sã aiba loc o întâlnire a Miscãrii. „Eram vreo 70 de copii din toatã tara, da’ multi din Oltenia, sã stii. Pe Cãpitan îl stiam de prin ziare, dar de întâlnit l-am întâlnit o datã, de Sfântul Ilie. Mã trimiseserã sã iau o lubenitã. Eu, mic de staturã, mã chinuiam cu papornita aia, când cineva din spate m-a întrebat dacã poate sã mã ajute. Am întors privirea si l-am vãzut pentru prima datã”, continuã nea Ilie povestirea. Vine apoi vremea rãzboiului: „Când am plecat pe front, doar ce mã casatorisem. A fost greu, îti dai seama, sã lasi sotia acasã si sã pleci”.

Coleg de celulã cu pãrintele Staniloaie

Intors de pe front, Ilie se angajeazã în comunã, ca sef al pazei la un santier. „De aici mi s’a tras arestarea. Am angajat un tânãr, despre care nu stiam cã este ofiter de Securitate sub acoperire. Intr’o seara, m’am dus în control la postul lui. Am intrat în cabanã si l-am gãsit cu pistolul pe masã. Ar fi trebuit sã îl denunt, dar mi-a fost mila de el, cã era prea tânãr. Ziua urmãtoare m-au arestat ei pe mine”, povesteste Ilie Tudor. Intemnitat în `58, doljeanul parcurge „traseul mortii”, trecând, în sase ani de detentie, prin patru penitenciare: Craiova, Gherla, Aiud si Colonia de muncã Salcia. Perioada de detentie a petrecut-o cu „zâmbetul pe buze”. „Era cel mai important. Asta am învãtat acolo. Comunistii te puteau juca în picioare, asta nu te durea. Toti cei cu care am fost întemnitat primeau bãtaia râzând. Si asta îi enerva la culme pe comunisti. Nu puteau sã ne distrugã spiritul, nu ne puteau ataca sufletul”, îsi aduce aminte bãrbatul. Alãturi de nea Ilie, în temnitele de la Aiud s’au aflat nume mari ale României: Radu Gyr, Nichifor Crainic, printul Alexandru Ghica, Petre Tutea, pãrintele Dumitru Staniloaie (acesta din urmã a fost coleg de celulã cu nea Ilie) si multi, multi altii. „Despre Tutea tin minte cã avea tot timpul un cuvânt în plus fatã de ce spuneau gardienii. Cum se face cã mai mereu îi enerva atât de tare cu marile lui cuvinte, încât nu aveau ce sã îi facã. Pânã la final, îl scoteau nebun.” Toate amintirile celor sase ani de detentie au fost scrise, dupã eliberare, în mai multe carti care poartã semnãtura lui Ilie Tudor. „La douã luni o datã se fãcea deratizare. Atunci ne strângeau pe toti si ne bãgau într’o salã mare, unde era numai ciment. Dormeam pe niste rogojini umede. Tin minte cã, în prima seara, a nimerit lângã mine pãrintele Staniloaie. Eu, cum eram mai tânar, i-am dat un cojoc sã se înveleascã. L-a refuzat, mi-a spus cã trebuie sã plec sãnãtos de acolo, cã aveam copii de crescut. L-am luat în brate ca sã îl încãlzesc”, povesteste nea Ilie si ochii i se umezesc pentru prima datã.

Via Miscarea

Sursa: MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Se strange Legiunea in cer. Pe 21 martie a plecat si Ilie Tudor | Bucovina Profundă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect