Vintilă Horia: “Rugăciune pentru rănile ţării”. CENTENAR VINTILĂ HORIA

Nu da Doamne, nici unui dusman
Suferinta noastra dintr-un an
Si ne iarta, noua daca plange
Inima din noi. de-atata sange

Painea noastra coapta-n bunatate,
Da-ne-o noua, ca si pana acum,
Fa-ne, Doamne, prin durere, drum,
Ca unei corabii, pe-n noptate

Lasa-ncet, din cerul Tau sa cada
Pacea peste noi, ca o zapada
Si pe-o raza de luceafar mare
Da-ne semn de mila si-ndurare.

Dintr-un cap in celalalt al zarii,
Abatut candva, la o rascruce,
Umilit ca Fiul Tau pe cruce,
Zace-n lacrimi trupul rupt al tarii.

Pica-i Doamne, din uleiul sfant,
Peste rani cioplite in pamant
Si inalta din puterea gliei,
Chipul cel rotund al Romaniei.

ÎNCHINARE

Prin targuri, Doamne, sufletul mi-alunec
Si printre oameni in zadar Te caut.
Mi-e glasul rupt si ragusit: un flaut
Cu sufletul rapus de prea mult cantec.

Te-astept in dimineti intunecate,
Prin zgomotul rascrucilor umblate
Si-am obosit de cand Te caut Doamne,
Prin zvon de ierni si prin uscate toamne.

Nu vezi? Sunt singur si prea greu mi-e scrisul
De-a nu Te fi-ntalnit pe nici o cale.
Da-mi semn sa-nchin Minunatiile Tale,
Condeiul greu,poemele si visul.

Fa-mi glasul drept si coardele sonore,
Cuprinde-mi fruntea-n maini de aurore
Si lasa-ma pe albul unei pagini
Sa ma culeg sfios dintre paragini.

Sursa: MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email

Comments 3

  1. Pingback: Vintilă Horia, "Criminalul de război" al lui "Elie Wiesel" şi "Golanul" din Piaţa Universităţii, Cetăţean de Onoare Post Mortem, la CENTENAR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  2. Pingback: Vintilă Horia, "Criminalul de război" al lui "Elie Wiesel" şi "Golanul" din Piaţa Universităţii, Cetăţean de Onoare Post Mortem, la CENTENAR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  3. Departe de a fi completă, prezentarea scriitorului Vintilă Horia e lăudabilă și meritorie. În ultimii săi ani de viață, Vintilă Horia a participat la reîntemeierea Institutului Cultural Român din Paris (sept, 1982), fiind vicepreședintele acestuia (Mircea Eliade – președinte, Cicerone Poghirc – secretar general, Virgil Ierunca – președintele Secției de Filosofie, etc.)
    În calitate de vicepreședinte al Centrului Cultural Român a încurajat traducerea și publicarea filosofiei, poeziei și teatrului lui Lucian Blaga, în franceză, sprijinind eforturile Librăriei Miorița (viitoarea Librărie Românească Antitotalitară), prefațând volumul L Eon Dogmatique, conducând revista PHILOSOPHIA PERENNIS (secretar de redacție George Piscoci-Dănescu), sprijinind-o pe actrița în Exil, PAULA BENTZ-FAUCI, traducătoare a mai multor piese de teatru semnate de Blaga, sprijinind Librăria Românească Antototalitară în publicarea piesei Arca lui Noe, tot a lui Blaga, pregătind viitoare publicare a Trilogiei Cunoașterii, Trilogiei Culturii, a Diferențialelor divine, Ființei Istorice, a Elogiului Satului Românesc, publicate curând după moartea lui Vintilă Horia (1992).
    S-ar cuveni ca MĂRTURISITORII să-și ducă până la capăt ”Mărturisirile” lor despre o epocă ce cuprinde întreg secolul XX, fără să se fi terminat încă. De exemplu, aflăm că ambasadorul RPR la Paris se numea de fapt Eugen Bendel, că Hermina Marcusson a devenit Tismenițchi (mama lui metamorfozatului Vladimir Tismăneanu, că Bianca Marcusson, sora Herminei, a devenit Cristina Luca, Lucian Goldman a fost și el nu știu ce, Anna Grossman a devenit Ana Toma, etc.
    Urmând pilda atâtor ctitori de INSTITUȚII ROMÂNEȘTI, Mărturisitorii ar trebui să centralizeze miile de informații de acest gen într-un DICȚIONAR AL SCHIMBĂRILOR DE NUME DIN CULTURA ȘI VIAȚA PUBLICĂ ROMÂNEASCĂ, nu numai din domeniul literar, artistic, politic ci din toate domeniile. Ca orice dicționar, DICȚIONARUL SCHIMBĂRILOR DE NUME nu va fi probabil niciodată complet, noi și noi descoperiri, noi și noi alte schimbări de nume întregind dicționarul inițial care, cu timpul, va deveni un veritabil instrument de lucru pentru cei de azi și, mai ales, pentru generațiile viitoare. Asta ar fi o realizare în chiar spiritul lui Vintilă Horia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.