Connect with us

Georgeta Toader s-a născut la 16 iulie 1931, la București. Absolventă a Liceului de Comerț, s-a căsătorit cu Vlad Ilie – legionar. În 1949 Vlad a fost arestat de regimul comunist pentru apartenență la Mișcarea Legionară și a fost condamnat la 10 ani temniță grea (a executat de fapt 12 ani detenție).

Un an mai târziu, soția sa, Geta, a fost arestată și condamnată de Tribunalul Militar București la 10 ani temniță grea pentru „uneltire împotriva orânduirii sociale” și pentru „apartenență la organizație subvsersivă”. A executat detenția la București, Jilava, Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc și Văcărești.

A fost eliberată la expirarea pedepsei, în iunie 1960. Un an mai târziu a fost eilberat și soțul. Familia Ilie a fost binecuvântată prin nașterea unui fiu. Tăcută, modestă, dar mereu prezentă la comemorarile femeilor deținut politic de la Mislea și Miercurea Ciuc sau la înmormântările camadadelor de suferință, Geta Ilie reprezintă un simbol de statornicie, hotărâre și loialitate.

În 26 martie 2017 sufletul doamnei Getuța a început să urce spre cer. Înmormântarea va avea loc astăzi, 29 martie, ora 12:30, la Biserica Sfântul Fanurie (str. Cerceluș) și apoi la Cimitirul Bălăneanu.

În veci pomenirea ei!
Cezarina Condurache

Fundatia Profesor “George Manu”

MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect