Connect with us

La 66 de ani de la urcarea la Ceruri a Sfântului Închisorilor, fericitul poet pătimitor Valeriu Gafencu este omagiat de Biserica Ortodoxă Română prin două parastase si alte evenimente.

Astfel, Parohia Ortodoxă a Bisericii Pogorârea Duhului Sfânt din Târgu-Secuiesc împreună cu Asociația Calea Neamului organizează duminică, 18 februarie, chiar în ziua sfârșitului său pământesc,  manifestări comemorative închinate lui Valeriu Gafencu si fraților săi de credință martirizați în închisorile bolșevice, la care sunt așteptați grupuri de români din Zăbala, Brașov, Făgăraș, Mărtănuș, Brețcu, Zagon, Ariusd, Sfântu Gheorghe, Ozun, Lunca Câlnicului, Ploiești și București, precum si din alte colțuri ale Țării. La ora 10- Sfânta Liturghie la Biserica din Târgu Secuiesc (biserica care găzduiește anual festivitatile de 1 Decembrie). La ora 12- Slujba Parastasului spre pomenirea martirilor. La ora 13- Foc de tabără în Poiana Sîntiliei din Zăbala, înălțat către cer de românii din Zăbala, cântece si poezii patriotice. Manifestarea românilor din inima țării se adaugă celei deja avute loc la Târgu Ocna, locul martirajului celui supranumit de Monahul Nicolae Steinhardt Sfântul Închisorilor, pe care o prezentăm mai jos, de pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului:

Pomenirea deținuților mărturisitori din temnița Târgu Ocna

de Preot Alexandru Pânzaru

Joi, 15 februarie 2018, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a parohiei Poieni, a avut loc comemorarea anuală închinată lui Valeriu Gafencu și tuturor pătimitorilor din temnița Târgu Ocna.

Ca în fiecare an, și anul acesta, la poalele Măgurei – munte al eroilor, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a parohiei Poieni a fost săvârșită Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului spre comemorarea și veșnica pomenire a celor ce au pătimit pentru dreapta credință în temnița din imediata vecinătate.

La inițiativa Părintelui Vicar Arhim. Pimen Costea, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Fundația „Profesor George Manu”, au organizat acest eveniment, prima comemorare de la Târgu Ocna de acest fel având loc în 1991. Sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu s-au alăturat în rugăciune părintele Prof. Vasile Gordon de la Biserica „Sfântul Ilie Gorgan” din București, părintele Inspector Eparhial Ilarion Mâță și alți preoți din împrejurimi. Pomelnicul cu toți cei adormiți comemorați astăzi a fost pomenit mai întâi în cadrul Sfintei Liturghii, semn al neuitării jertfei lor pentru mărturisirea lui Hristos.

La finalul slujbei, părintele prof. Vasile Gordon a salutat gestul celor prezenți de a participa la acest eveniment comemorativ, apreciindu-l ca fiind o recunoștință pentru jertfele tuturor foștilor deținuți politici din toate închisorile și din toate timpurile:

„… Sigur că ne gândim fiind aici, cu prioritate, la cei care au pătimit la Târgu Ocna, dar ei au fost și au rămas în comuniune cu toți pătimitorii din toate lagărele și din toate închisorile, așa cum pomenim la Sfânta Liturghie. În Evanghelia ce s-a citit astăzi ni s-au amintit pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos până la jertfa Sa pe Cruce. Cu toți cei care au pătimit în temnițe s-a împlinit un cuvânt al Mântuitorului Hristos care a spus că «dacă pe Mine M-au prigonit, și pe voi vă vor prigoni». Și au fost într-adevăr prigoniți, în primul rând pentru credința lor și pentru dragostea lor față de neam și de aceea ne exprimăm toată recunoștința. … Aș vrea să adresez un cuvânt de mulțumire pentru Întâistătătorul acestei eparhii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului cu a cărui binecuvântare se desfășoară această ceremonie. De asemenea, mulțumiri din toată inima celor care au organizat acest eveniment, Părintelui Vicar Pimen și tuturor colaboratorilor săi, părintelui paroh Cristian Mazilu care s-a ostenit și tuturor părinților care au slujit astăzi cu dragoste”.

Toți cei prezenți au ieșit apoi în curtea bisericii, iar în apropierea monumentului închinat mărturisitorilor a fost oficiată slujba de pomenire în cadrul căreia din nou s-a dat citire pomelnicului cu numele tuturor celor ce au pătimit în temniță pentru Hristos și pentru credința strămoșească. În cele din urmă, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a adresat de asemenea mulțumiri organizatorilor, părintelui profesor și tuturor celor prezenți, menționând că în semn de adâncă recunoștință pentru mărturisitori, se va publica o lucrare ce va aminti pe scurt biografia tuturor celor pomeniți.

Foto: TgOcna.Ro, unde gasiti mai multe fotografii

Pomenirea s-a încheiat la umbra crucii din cimitir, ridicată spre pomenirea deținuților mărturisitori, unde preoții au stropit mormintele cu vin, simbol al sângelui și al vieții veșnice în Hristos.

Tot Joi, 15 februarie 2018, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Păncești a avut loc ședința lunară a preoților din Protopopiatul Sascut în cadrul căreia a fost susținută conferința „Unitatea Bisericii în fața persecuțiilorˮ ce face parte din seria comunicărilor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română. În expunerea sa, părintele referent Cojocaru Marian-Cristinel a subliniat credința de nezdruncinat a creștinilor în fața persecutorilor, fundamentată pe nădejdea în răsplata divină și pe faptul că Biserica este întemeiată pe jertfa Mântuitorului: „Sfânta Biserică este instituţia divino-umană care a luat fiinţă în mod nevăzut sau tainic pe cruce, prin patima Fiului lui Dumnezeu, iar în mod văzut, prin pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli în forma unor limbi ca de foc, în ziua Cincizecimii” (Faptele Apostolilor cap.2). Totodată acesta a expus și motivele pentru care Biserica a fost persecutată de-a lungul istoriei:

Motivul tuturor necazurilor a fost şi a rămas ura: Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel Care M-a trimis (Ioan, 15, 18-21). Realitatea luptei împotriva Bisericii, din momentul „ naşterii ei”, a arătat-o Tertulian ( 240), spunând: Adevărul a luat fiinţă odată cu ura împotriva lui. Cum s-a ivit, pe dată a și fost socotit dușman. Câţi îi erau străini, toţi i-au fost dușmani. Fiecare cu pricina lui: iudeii din pizmă, soldaţii din dorinţa de a ne stoarce bani, iar servitorii prin însăşi firea lucrurilorˮ.

MARTURISITORII

AICI cititi 30 de articole despre Valeriu Gafencu

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect