Connect with us

Acum 59 de ani, în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, au fost executaţi de bolşevici luptătorii anticomunişti de pe versantul sudic al Munţilor Făgăraşului. Veşnică recunoştinţă, datorită lor mai purtăm azi numele de români.

Sentinţele Haiducilor Muscelului

Prin sentinţele date de Tribunalul Militar Bucureşti, Regiunea a II-a, au fost condamnate la diferite perioade de detenţie peste 100 de persoane.
Dintre acestea, 16 au fost condamnate la moarte prin Sentinţele nr. 107, 108 din 19 mai 1059 şi Sentinţa nr. 119 din 14 iunie 1959.

Luptătorii anticomunişti executaţi: TOMA ARNĂUŢOIU (ofiţer) PETRE ARNĂUŢOIU (ţăran)
TITU JUBLEANU (ţăran) CONSTANTIN POPESCU (ţăran)
ION SĂNDOIU (ţăran) NICOLAE ANDREESCU (preot)
ION CONSTANTINESCU (preot) NICOLAE SORESCU (cioban)
NICOLAE BĂŞOIU (ţăran) GHEORGHE TOMECI (proprietar)
ALEXANDRU MOLDOVEANU (învăţător) ION MICA (învățător) GHEORGHE POPESCU (învăţător) ION DRĂGOI (preot)
BENONE MILEA (ţăran) NIŢU NICOLAE (proprietar)

Toţi au fost executaţi la închisoarea Jilava, în noaptea de 18/19 iulie 1959, începând cu orele 21, la intervale de 15 minute, primul executat fiind Toma Arnăuţoiu.

Mirabilis Mundi

Dumnezeu să-i odihnească cu Drepţii!

MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect