Connect with us

Radu, Traian şi Ioan Trifan – Martiri pentru Hristos

Despre Bădia Traian Trifan, “Robul 1036” al lui Dumnezeu, cu 21 de închisoare pentru neam, ţară şi credinţă, portalul MĂRTURISITORII a publicat o serie de articole şi se cunosc mai multe despre opera sa mistică. Dar despre nepotul şi fratele său, la rândul lor martiri pentru România, informaţiile sunt mai puţine. În încercarea de a nu-i da uitării reproducem aici câteva fotografii şi date despre aceştia însoţite de noi file informative şi de filaj din Dosarul “obiectivului” Traian Trifan, din care reţinem şi nota unui informator: “el rămâne pe aceeaşi poziţie – aceea a unei credinţe definitive în Dumnezeu”.

Radu I. Trifan (1927 – 1999)


S-a nascut la Craiova la 23 octombrie 1927. Tatal sau a fost medicul Ioan S. Trifan, frate al avocatului Traian Trifan, zis “badia Traian”, iar mama a fost casnica, descendenta a unei familii vechi din Targoviste.

Scoala primara a facut-o la Institutul Francez Javet, iar liceul la Colegiul National Carol I (clasele I-VI), iar clasele(VII-VIII) la Liceul Fratii Buzesti din Craiova. Dupa absolvirea liceului a inceput sa studieze la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Studiile au fost intrerupte brusc in anul II de facultate, vorbim de anul fatidic 1948, când este arestat odată cu tatăl său. Este condamnat la o pedeapsa de 7 ani “temnita grea” pentru „participare la o organizatie de tip fascist“.

Trece prin penitenciarele Jilava, Tg. Ocna si Aiud. Este eliberat in anul 1955.

Se angajeaza ca muncitor la Fabrica de Sticla din Turza, se casatoreste si se reinscrie la Facultatea de Drept din Cluj.

Este arestat din nou in anul 1959 si condamnat sub acuzatia de „uneltire“ la „munca silnica pe viata“, pedeapsa comutata in “25 de ani de inchisoare” fiind internat in penitenciarul Aiud. In baza decretului 41/1964 este gratiat si eliberat in acelasi an.

În cei 12 ani de temnita a stat alaturi de Petre Tutea, despre care a dat o marturisire impresionanta (video si text AICI).

Se reintoarce la familie si se angajeaza la Combinatul Chimic Turda. Remarcat de seful laboratoratorului de chimie, este detasat ca documentarist si traducator.

In 1965 se inscrie din nou la studii, la Facultatea de Filologie Sectia Romana a Universitatii din Cluj pe care o absolva in 1971.

Teza sa de licenta consta dintr-un studiu de literatura comparata cu titlul “Julien Sorel si Dinu Paturica”.

Nu i se permite sa activeze in invatamant asa ca va continua sa lucreze in aceeasi intreprindere ca traducator tehnic. Ulterior a sustinut si examenul  de atestare ca traducator tehnic pentru limbile franceza si germana.

Se pensioneaza putin inainte de anul 1989, continuand sa ramana in contact cu viata cultural si literara. Decesul survine in anul 1999, in urma unui atac de cord.

Dr. Ioan S. Trifan (1898-1952)

S-a nascut in orasul Sebes din sudul Transilvaniei. A urmat Scoala Primara si Liceul la Sebes si Brasov.

In Primul Razboi Mondial este mobilizat in armata Austro-Ungara si trimis pe frontul italian. Este luat prizonier si la sfarsitul razboiului se inapoiaza in tara.

Se inscrie la Facultatea de Medicina la nou infiintata Universitate a Daciei Superioare din Cluj-Napoca. Dupa absolvire, este numit medic secundar la spitalul din Sebes unde o va cunoaste viitoarea sotie. Ajutat de parintii acesteia intreprinde impreuna cu ea o calatorie de studii la Viena si Paris, unde urmeaza cursuri de specializare in boli pulmonare,cu medici renumiti precum profesorul Emile Sergent de la spitalul Charite, membru al Academiei de Medicina.

La intoarcerea in tara in anul 1927, se stabileste la Craiova. I se incredinteaza, in calitate de medic primar pneumoftiziolog conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna din Comuna Bucovat.

Este unul dintre primii medici din Oltenia care are un cabinet medical dotat cu aparat Röntgen, putand asadar face investigatii pulmonare exhaustive, ceea ce constituia o noutate la momentul respectiv.

Intre 1940 – 1941 este numit Primar al orasului Craiova.

In anul 1945, dupa 17 ani de activitate, este obligat sa paraseasca spitalul. Continua sa lucreze in cabinetul sau particular de pneumoftiziologie din Craiova.

Este arestat in anul 1948 si este internat la inceput in penitenciarul Giurgiu, conform unor date neverificate. Potrivit unor marturii decedeaza in anul 1952, ca urmare a agravarii, in conditii de detentie a bolii pe care a combatut-o intreaga viata.

Medicul Ion Trifan, înscris pe placa din Biserica de la Aiud

Dumnezeu să-i ierte!

Nota noastră: Fotografiile şi biografiile celor doi martiri anticomunisti sunt oferite de familie şi apar în premieră. Fotografia cu dr. Ioan Trifan datează din 1926. Cine poate oferi detalii suplimentare despre martiriul lor este rugat să ne scrie la marturisitorii @ gmail.com. Mai jos, câteva file din Dosarele informative ale Bădiei Traian Trifan:

Traian Trifan (1889 – 1990)

MĂRTURISITORII

Print Friendly, PDF & Email
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Părintele Ilie Lăcătuşu din Giulești, sfântul cu moaşte întregi din România sau mortul-viu. Mărturii impresionante la 20 de ani de la descoperirea sa și la 35 de ani de la nașterea la Cer (+22 iulie 1983)

Articole

Uciderea bestială a Căpitanului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Crima din noaptea Sfântului Andrei. FOTO-DOCUMENTE

Articole

O fotografie inedită cu Corneliu Zelea Codreanu şi o scrisoare a Olguţei Blănaru Iordănescu (+6 octombrie 2015) împreună cu alte foto-mărturii

Articole

A avut Patriarhul Teoctist o moarte martirică? Ultimele cuvinte: “Merg la operaţie ca la Sfanta Liturghie”. REMEMBER la 9 ani în Ceruri (†30 iulie 2007)

Articole

Connect